Autor: Informer.rs

01.07.2024.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ne možete da zaspite? Tehnika "trljanja" će vas zakovati za krevet!

Često nam se desi da tokom vrelih letnjih dana uveče nikako ne možemo da zaspimo. Iako su već neki ljudi navikli na nesanicu, treba znati da i za nju postoji lek. 

Ketrin Hol je stručnjak za spavanje i tvrdi da ova tehnika provereno snižava nivo kortizola, i ubrzava proces  uspavljivanja. 

Kada se osećate umorno i pod stresom stručnjak predlaže trljanje unutrašnjeg dela ručnog zglob. Preporučeno je da to radite svega dva do tri minuta, prenosi "Mirror". 

Informer

 

Prema NHS-u, kortizol je hormon povezan sa stresom koji kontroliše nivo šećera u krvi u vašem telu. Povećani nivoi kortizola mogu uticati na vaše raspoloženje i san.

Veruje se da pritisak na ove osetljive tačke može pomoći u ublažavanju bola, stresa i poboljšanju opšteg zdravlja.

Kortizol, koji se često naziva "hormonom stresa", igra ključnu ulogu u funkcijama tela i odgovoru na stres, zamršeno povezan sa ciklusom spavanja i buđenja - rekla je dr Ketrin Hol.

Ovaj hormonski skok može poremetiti delikatnu ravnotežu vašeg ciklusa spavanja i buđenja, što dovodi do problema poput nesanice i jutarnjeg umora. Kao odgovor vaše telo može proizvoditi više kortizola da vas "probudi" nastavljajući ciklus - dodala je. 

Takođe, studija Univerziteta u Saseksu pokazala je da čitanje može smanjiti stres do 68 odsto. Međutim, ono što je najimpresivnije je da je studija otkrila da je učesnicima trebalo samo šest minuta da čitaju pre nego što im se nivo stresa smanji