17.07.2024.

20:00

Foto: Shutterstock/Printskrin

Magazin

Da li maslinovo ulje zaista štiti od sunca? Dermatološkinja rešila večito pitanje - Ne slutite šta zapravo radi!

Naša sagovornica, dr Ćirković, dala je nekoliko ključnih saveta o tome kako se zaštititi od sunca, šta učiniti kada izgorimo, ali i objasnila da se maslinovo ulje može koristiti samo kod oporavka kože.

- Maslinovo ulje nas ne može zaštiti od sunca jer ne sadrži UVB i UVA filtere. Ono je bogato antioksidansima koji pomažu oporavku tela i kože, ali ne pruža zaštitu od sunca - rešila je večitu dilemu dr Lana, i odgovorila na pitanje da li treba unositi dodatne suplemetne u vidu lekova kako bismo se zaštitili od sunca na vreme.

Upotreba suplemenata poslednjih godina je veoma popularna. Tokom leta nije obavezna, ali osobe koje su više izložene suncu mogu koristiti preparate koji podstiču zaštitu kože od štetnog delovanja UV zračenja. Na prvom mestu je to beta-karoten, koji je prisutan u voću i povrću. U telu se konvertuje u vitamin A. Unošenjem više nedelja pre odmora pomaže u fotozaštiti kože - dodala je naša sagovornica.

Informer

Shutterstock

Nega kože leti i retinol

Budući da se internetom sve češće može videti kako mlade žene koriste retinol i tokom vrelih letnjih meseci, dermatološkinja upozorava da to ne bi trebalo da rade.

- Tokom leta treba izbegavati fotosenzitivne preparate. Na prvom mestu, retinoide, najčešće spominjemo retinol. Takođe, ne treba koristiti ni preparate sa AHA i BHA kiselinama, osim ako se strogo štitite od sunca - posavetovala je dr Ćirković sve žene i dodala da se koža mora negovati i na odmoru, ali da zdrave osobe nemaju potrebu za pripremama. 

Informer

- Priprema kože uglavnom nije potrebna osim kupovine antisolarnih preparata, šešira i laganih košulja ili haljina dugih rukava. Dodatna priprema je ponekad potrebna osobama koje imaju alergiju na sunce. Oni mogu dobiti odgovarajuće savete, terapiju i pripremu za odlazak na letovanje od strane dermatologa - kazala je doktorka.

Šta učiniti kada dobijemo opekotine od sunca?

- Bilo bi najbolje da nikad ne dođete u situaciju da dobijete opekotine od sunca. Ako se to već desi, savetuje se hlađenje te regije termalnim vodama, hladnim oblogama, kao i nega preparatima koje podstiču oporavak kože. U narednim danima savetuje se fizička zaštita opečene kože garderobom i naravno antisolarni preparati - istakla je Lana Ćirković.

Nakon povratka sa odmora, nega kože je jednako važna kao i tokom boravka na suncu. Tada je sama koža osetljivija i potrebno ju je nahraniti.

Dr Lanina preporuka je da zamenimo obične sapune sa sindetima i uljenim kupkama. Sindeti su sredstva koja ne isušuju kožu kao klasični gelovi za tuširanje, nemaju veštačke mirise, nežniji su prema koži i ne iritiraju je.

- Potrebna je svakodnevna nega kože tokom i nakon letovanja. Ona podrazumeva tuširanje sindetima i uljanom kupkama, kao i nanošenje emolijentnih preparata - objasnila je naša sagovornica.