Autor: Informer.rs

23.07.2024.

13:34

Foto: Shutterstock

Magazin

Jedan hormon je ključan! Evo kako gaziranom vodom možete doći do vitke linije

Ovaj efekat iskoristili su da uporede grupe gojaznih žena, tako da je jedna grupa pila samo gaziranu, a druga samo negaziranu vodu. Žene koje su pile gaziranu vodu smanjile su više svoju telesnu težinu, jer su imale veći osećaj sitosti. Bez težine u stomaku, izbegle su prejedanje.

Gazirana voda može biti korisna u procesu mršavljenja iz nekoliko razloga:

- pijenje gazirane vode može stvoriti osjećaj sitosti, što može pomoći u smanjenju želje za prejedanjem ili grickanjem nezdrave hrane.

- čista gazirana voda ne sadrži kalorije, što znači da možete uživati u njoj bez brige o dodatnom unosu kalorija.

zamena je za zaslađene napitke - ako ste navikli piti gazirane napitke koji sadrže puno šećera, prelazak na gaziranu vodu može biti korak prema smanjenju unosa šećera i kalorija.

hidratacija- važna za opšte zdravlje, a konzumiranje gazirane vode može biti jedan od načina da ostanete hidrirani, posebno ako vam je dosadila obična voda.

Hormon gladi grelin i hormon sitosti leptin deluju na receptore u grlu i stomaku stvarajući osećaj manjeg ili većeg apetita. Gazirana voda deluje na povećanje leptina i povećava osećaj sitosti. Zato čaša ili dve gazirane vode uz obrok smanjuje apetit i korisna je za sve vrste dijeta.