Autor: Informer.rs

13.08.2024.

09:00

Foto: freepik

Magazin

8 moćnih voćki za jačanje imuniteta! Ovo su namirnice koje pomažu u očuvanju zdravlja

Imunski sistem vrši osnovnu funkciju odbrane čovekovog tela od potencijalnih napadača koji uzrokuju razne bolesti. Leto je i u prodavnicama i na pijacama ima raznog voća i povrća, te vam donosimo spisak veoma moćnih voćki koje će vam pomoći da ojačate imunitet.

1. Pomorandže imaju obilje hranljivih sastojaka, posebno vitamina C, koji treba uzimati tokom cele godine, a ne samo kada ste prehlađeni. Ovaj hranljivi sastojak povećava broj belih krvnih zrnaca i održava vaš imunosistem.

Informer

2. Papaja jača imunitet i ima protivupalno dejstvo na vaše telo zahvaljujući enzimu papainu.

3. Grožđe je bogato vitaminima A, B i C, a osim toga sadrži i veliku količinu minerala i hranljivih supstanci poput folne kiseline, enzima, proteina, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, mangana i fosfora.

4. Mango je dobar izvor vitamina A. Osim toga, pun je beta karotena, koji je snažan antioksidans, što štiti organizam od upala. Ne sadrži masti, holesterol i ima malo kalorija.

5. Jabuka vam pomaže da se rešite toksina, teških minerala i holesterola. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta karotena. Ona sadrži i minerale kalijum (od 100 do 180 mg), te kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još više od 20 antioksidanasa.

6. Lubenica je izuzetno popularna leti. Pomaže nam da unesemo više tečnosti, a sadrži puno sastojaka koji pomažu telu da se bori s infekcijama. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalijuma i magnezijuma i, naravno, sadrži puno vode.

Informer

7. Šipak se nekada smatrao supervoćem. Dobar je za rad srca i celog tela. Snižava krvni pritisak i podiže energiju.

8. Limun je bogat antioksidansima. Izvrstan je izvor vitamina C, a sadrži i folat, kalcijum, kalijum i bogat je vlaknima.

Osim voćki, da biste ojačali imunitet, morate unositi i dovoljno vode, spavati bar osam sati i biti fizički aktivni.