• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

23.07.2024

13:00

Pijte svako jutro ovaj moćni napitak i imaćete bolji imunitet! Pun je vitamina, a prelepog je ukusa

Shuterstock

Zdravlje

Pijte svako jutro ovaj moćni napitak i imaćete bolji imunitet! Pun je vitamina, a prelepog je ukusa

Podeli vest

Smutiji od sezonskih namirnica su uvek idealan izbor kada je vaše zdravlje u pitanju.

Ukoliko uživate u jutarnjem smutiju, onda ili postoji nešto što redovno pravite ili pak volite da promenite ukuse. U koju god kategoriju da spadate, podstičemo vas da praktikujete ovakav način konzumiranja voća i povrća kako biste održali dobro opšte zdravlje.

Ovaj zeleni smuti je prava stvar: koristite dva sveža sezonska sastojka koja će podržati vaš imuni sistem, a to je nešto čemu svi trenutno dajemo prioritet.

Nutricionisti često ističu kako za celokupno zdravlje organizma treba jesti raznoliko, sa što više lokalno uzgojenih i sezonskih namirnica na meniju, a taj savet je najlakše slediti tako što ćete pripremati smuti.

- Ovaj zeleni smuti zato sadrži dva sveža sezonska sastojka koja dokazano podržavaju imunološki sistem, što nam je svima prioritet - rekla je blogerka i autorka Eliza Salivan.

Foto: Shuterstock

 

Reč je o kiviju i pomorandži, dve sezonske zimske voćke koje su ujedno izvrsne i za podizanje imuniteta.

- Pomorandže su bogate vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala  - objasnila je dijetetičarka dr Maja Feler, dodavši da je, iako nešto manje poznat i slabije zastupljen na menijima, i kivi takođe izvrstan za podizanje imuniteta i za aktivaciju svih odbrambenih mehanizama organizma.

- Uz to, kivi je takođe bogat vitaminom C, kao i nekim drugim ključnim hranjivim materijama, poput kalijuma.

Osim voća, ovaj smuti sadrži i takozvani bebi kelj, koji ima čak tri puta više vitamina C od npr. spanaća, a u njega idu i semenke konoplje (ili konopljina srca), koje su takođe izvrsne za imunitet, pa nutricionista dr Desire Nilsen kaže da ih dodaje svim jelima i konzumira svakodnevno.

Našem imunološkom sistemu su potrebni minerali koje one sadrže: poput magnezijuma i mangana koji nam pomažu da se opustimo i održavamo bitnu ravnotežu creva i mozga.

Foto: Shuterstock

 

Zeleni smuti za imunitet

Sastojci:

2 šoljice bebi kelja

1 kivi

1 pomorandža

1 kašika srca od konoplje

od 1 do 1,5 šoljice bezmasnog mleka

1 kašičica kurkume

prstohvat mlevenog crnog bibera

1 kašičica svežeg narendanog đumbira

Sve sastojke dobro izmešajte u blenderu i dolivajte mleko dok ne dobijete željenu teksturu.

Uživajte!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Javljaju se i javljaće se dušebrižnici iz Nemačke, tobož zabrinuti! Oglasila se ambasadorka Srbije u Nemačkoj, jasna je na temu litijuma
Politika

Javljaju se i javljaće se dušebrižnici iz Nemačke, tobož zabrinuti! Oglasila se ambasadorka Srbije u Nemačkoj, jasna je na temu litijuma

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj Snežana Janković saopštila je danas da se nakon posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu javljaju, kako je rekla, "dušebrižnici" iz te zemlje, zabrinuti zbog projekta iskopavanja litijuma, navodeći da je sam Šolc istakao da je Nemačkoj stalo da projekat Jadar bude uspešan i posluži kao uzor sličnim projektima.

23.07.2024

14:17

TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)
Live TV

Senka porodice Obama i dalje lebdi nad Belom kućom! Duboka država je u potpunoj panici! Ima li Kamala Haris bilo kakve šanse? (VIDEO)

Šta posle odustajanja Bajdena? Nemačka formirala kriznu grupu u slučaju pobede Bajdena. CNN objavio: Zapad smišlja kako da mobilizuje ljude u cilju rata protiv Rusije. Izraelska vojska presrela dronove lansirane iz Libana. Na ove i druge važne svetske teme, u emisiji "Rat uživo" gvorili su Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT Balkan i Petar Đurđev iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program javio se i analitičar Nenad Bumbić koji je komentarisao trenutnu situaciju u Americi i potencijalnu predsedničku kandidatkinju Kamalu Haris.

22.07.2024

22:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Lokalizovan požar na Tari!
Srbija

Lokalizovan požar na Tari!

Borba sa požarom na Tari, iznad Krtice, na putu Perućac - Mitrovac još traje. Vatrogasne ekipe su zaustavile širenje vatre i gase panjeve...

22.07.2024

18:43

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja
Srbija

Osnovan ženski manastir u prizrenskom naselju Potkaljaja

Crkva Svete Nedelje u prizrenskom naselju Potkaljaja postala je ženski manastir. Za igumaniju novoosnovanog manastira Srpke pravoslavne crkve postavljena je monahinju Zlata, koja je do sada službovala u manastiru Brnjak, kod Zubinog Potoka.

22.07.2024

16:16