Autor: Informer.rs

07.08.2024.

20:00

Foto: Foto: Printscreen/TikTok/onelunglady

Magazin

"Dijamant" test od par sekundi može da otkrije bolest! Ako je ovaj položaj nokta, odmah se obratite lekaru! (VIDEO)

Lekari već godinama koriste jednostavan "Schamroth Window test" ili "dijamant test" kao početni pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ovaj test se koristi za otkrivanje deformacija prstiju i noktiju koje mogu ukazivati na teške bolesti.

U prvom koraku testa, lekar procenjuje izgled vrhova prstiju. Ukoliko su vrhovi otečeni i nokti promenjeni u obliku i veličini, to može biti znak zdravstvenih problema.

Dijamant test traje samo pet sekundi. Sve što je potrebno da uradite je da spojite nokte palčeva ili kažiprsta, tako da se dodiruju. Ako se između prstiju formira praznina u obliku dijamanta, to je dobar znak. U suprotnom, odsustvo ove praznine može ukazivati na srčane i plućne bolesti, pa čak i na cističnu fibrozu.

Zašto dolazi do deformacije prstiju?

Iako tačan mehanizam nije u potpunosti razjašnjen, doktori veruju da je glavni uzrok kritično nizak nivo kiseonika u krvi ili prekomerna proizvodnja VEGF proteina, što dovodi do rasta krvnih sudova.

Važno je napomenuti da ovaj test ima samo informativnu vrednost. Deformacije prstiju i noktiju mogu biti uzrokovane i problemima sa štitnom žlezdom, intolerancijom na gluten, ili upalnim bolestima creva, prenosi Daily Mail.

Ešli Vasalo, kojoj je dijagnostikovan rak pluća u četvrtoj fazi, kaže da je deformacija prstiju bila jedan od prvih znakova bolesti, ali da nije znala za "dijamant test" sve dok nije završila u bolnici.