Autor: Informer.rs

23.08.2024.

11:00

Foto: freepik

Magazin

Začinima olakšajte tegobe! Umesto analgetika pokušajte da pobedite bol nekim od prirodnih zamena

Važno nam je da se brzo rešimo bolova i pritom ne mislimo na moguće štetne posledice "čarobne" pilule.

Ipak, analgetici koje možete da dobijete bez recepta nisu ništa manje opasni od onih koje propisuje lekar, a među najčešćim neželjenim efektima je oštećenje želuca. Radije posegnite za nekom od prirodnih zamena i isprobajte njihovu delotvornost, bez nuspojava. Većinu njih sigurno već imate u kuhinji.

Informer

Đumbir

Koren đumbira se već hiljadama godina koristi kao prirodni lek protiv bolova. Ima vrlo širok spektar delovanja zahvaljujući svojim bioaktivnim supstancama gingerolu i šogaolu, koji imaju moćna lekovita svojstva. Studija iz 2020. pokazala je da je koren đumbira jednako delotvoran kao "ibuprofen" kod ublažavanja bolnih menstruacija, odnosno dismenoreje. Takođe, ovaj koren pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima. Bilo da đumbir uzimate sirov ili od njega pripremate vruć čaj, postići ćete jednak efekat.

Kurkuma

Poznata i pod nazivom "indijski šafran", kurkuma se u ajurvedskoj medicini odavno koristi za ublažavanje raznih zdravstvenih tegoba praćenih bolovima. Bioaktivno jedinjenje kurkumin deluje protivupalno, antibakterijski i antivirusno, te zahvaljujući tome može da smanji razne vrste bolova.
Kurkumu kao začin najbolje je uzimati s crnim biberom ili nekim zdravim uljem radi bolje iskoristivosti u organizmu.

Majčina dušica

Možda nikada ne biste pomislili da običan kulinarski začin koji se dodaje u jela radi arome može da bude pravi lek za ublažavanje bolova, ali majčina dušica (timijan) ima upravo takav efekat. Naime, majčina dušica može da bude izvrsna pomoć u ublažavanju išijasa i glavobolje.
Majčinu dušicu možete da dodajete u jela, spremate čaj od nje ili pak koristite njeno eterično ulje.

Informer

Omega-3 masne kiseline

Bilo da konzumirate hranu bogatu ovim kiselinama (poput masnih riba ili orašastih plodova) ili ih uzimate u obliku dodataka ishrani, omega-3 masne kiseline pomoći će vam da ublažite bolove. Istraživanja su pokazala da ove zdrave masnoće ublažavaju tegobe i bolove kod osoba koje se oporavljaju od operacija i hirurških zahvata, a dokazano pomažu i u ublažavanju bolova uzrokovanih reumatoidnim artritisom.

Cimet

Cimet se u kineskoj medicini već hiljadama godina koristi kao prirodni lek. Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, ovaj začin pomaže osobama koje pate od artritisa i drugih hroničnih oboljenja, a slično kao timijan i đumbir pomaže kod dismenoreje.
Osim što slatkiše možete obilno da posipate cimetom, od njega možete da pripremite i čaj (kašičicu cimeta u prahu pomešajte sa dve kašičice meda, pa dodajte u toplu ili vruću vodu). Pastu od cimeta i meda možete da nanosite na bolne zglobove kod artritisa.