Autor: Informer.rs

03.09.2024.

08:10

Foto: Shutterstock

Magazin

Lekari upozoravaju! Ova moderna dijeta vodi do srčanih problema i demencije - Igrate se sa životom!

U poslednje vreme je sve popularnija dijeta "mesožder" koja isključivo konzumira životinjske proizvode poput mesa, jaja i mlečnih proizvoda. 

Postala je popularna na internetu, privlačeći pažnju zaljubljenika u fitnes koji se zaklinju u ovaj način ishrane bogat proteinima, bez povrća.

Dijeta bez povrća nije zdrava

Dok neki tvrde da im je ova dijeta pomogla da izgube težinu i postanu zdraviji nego ikad, stručnjaci ostaju skeptični prema stvarnim benefitima ovako stroge ishrane. U podcastu "The Doctor's Kitchen", dr. Rupi Audžla upozorio je da dijeta mesoždera, zajedno sa keto dijetom, može izazvati "upale i ubrzati starenje", pozivajući se na prethodna istraživanja.

Informer

 

- Studije su pokazale promene u ključnim organima poput srca i bubrega, gde je nagomilavanje starih ćelija doprinelo sistemskoj upali i toksičnosti - objasnio je dr. Audžla za Express.

Imuni sistem ih ne uklanja, a te ćelije mogu dovesti do ukupne sistemske upale

Drugi lekari su takođe izrazili zabrinutost zbog mogućeg nutritivnog disbalansa koji može nastati usled ishrane bogate mesom, a bez povrća. Audžla je napomenuo da ovakav način života može povećati rizik od "kardiofibroze i poremećaja funkcije mitohondrija", kao i povećanje nivoa holesterola.

- To me zabrinjava jer ljudi mogu biti izloženi riziku od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i demencije - rekao je, dodajući da kratkotrajno pridržavanje dijete može biti korisno za one sa istinskom intolerancijom.

- Verujem da je ovo igranje vatrom, s obzirom na to da nemamo dugoročne studije o ljudima koji se pridržavaju ove dijete - dodao je za kraj.