Autor: Informer.rs

05.09.2024.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

5 skrivenih uzroka povišenog holesterola! Nije sve do hrane, ovo isto može biti pokretač!

Hiperholesterolemija, stanje u kojem se holesterol nakuplja na zidovima krvnih sudova, razvija se tokom godina, stvarajući aterosklerotske plakove koji blokiraju protok krvi i povećavaju rizik od moždanog i srčanog udara.

Uzroci ovog stanja su mnogobrojni, uključujući genetske faktore, ishranu bogatu zasićenim i trans mastima, šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, kao i gojaznost i sedentarni način života.

Informer

 

Pored ovih, postoje i drugi faktori koji doprinose povećanju nivoa holesterola:

Stres


Hronični stres može smanjiti HDL (dobar) holesterol i povećati LDL (loš) holesterol zbog uticaja hormona stresa, kortizola i adrenalina, na metabolizam masti. Ovi hormoni takođe izazivaju inflamatornu reakciju u telu, povećavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Stres često vodi i do nezdravih navika poput konzumacije hrane bogate šećerom i mastima, alkohola i pušenja.

Određene bolesti


Bolesti poput hipertireoze, dijabetesa, HIV-a, lupusa i hroničnih bolesti bubrega mogu dovesti do povišenog nivoa holesterola. Štitna žlezda igra ključnu ulogu u uklanjanju viška holesterola iz tela. Hipotireoza, na primer, može uzrokovati porast holesterola, a simptomi uključuju umor, suvu kožu, slabost i bol u mišićima.

Informer

 

Neki tretmani


Određeni medicinski tretmani, uključujući terapije za akne, rak, hipertenziju, aritmiju, transplantaciju organa i HIV infekciju, mogu dovesti do povećanja nivoa holesterola, prenosi "Mondo".

Starost


Povećani holesterol je češći nakon 40. godine života, kada jetra postaje manje efikasna u uklanjanju LDL holesterola.

Menopauza i trudnoća

Menopauza može izazvati porast holesterola usled smanjenja nivoa estrogena, dok tokom trudnoće nivo holesterola prirodno raste, kako bi se podržao razvoj fetusa, posebno u drugom i trećem trimestru.