Autor: Informer.rs

08.09.2024.

18:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Nikako ne uzimajte ovaj suplemet ako imate nesanicu! Mnogi su u zabludi jer misle da je tako leče!

Stručnjaci za san upozoravaju da se melatonin ne koristi za lečenje nesanice, pa čak i optužuju ovaj suplement da pogoršava probleme sa spavanjem.

- Melatonin gotovo nikada nije odgovarajući suplement za lečenje nesanice - rekao je Majkl Grandner, direktor Programa za istraživanje sna i zdravlja na Univerzitetu Arizona, za RealClearInvestigations u utorak.

- U kliničkim studijama, uglavnom nije bolji od placeba - rekao je i prema anketi Fondacije za san, 37 odsto odraslih u SAD-u prijavilo je lošiji san prošle godine u poređenju sa prethodnim godinama. Ipak, drugo istraživanje iste fondacije otkrilo je da 27 odsto odraslih koristi melatonin kao pomoć pri spavanju.

Melatonin je hormon koji se aktivira u mraku i reguliše cirkadijalni ritam i ciklus spavanja.

Suplementi bez recepta prodaju se u dozama od 0,2 miligrama do 20 mg melatonina, ali stručnjaci za san upozoravaju da više od 5 mg može biti previše.

Informer

 

Istraživanja su takođe pokazala da se količina melatonina u proizvodima često razlikuje od one koja je navedena na etiketi.

- Smatram da je melatonin najčešće pogrešno korišćen suplement na svetu - izjavio je Majkl Breus, klinički psiholog i specijalista za san poznat kao "Doktor za san", prenosi "Nypost".

Američka akademija za medicinu sna (AASM) kaže da melatonin može pomoći kod problema sa promenom vremenskih zona ili kod poremećaja u rasporedu spavanja, poput rada u smenama.

Međutim, suplementi ne bi trebalo da se koriste za lečenje nesanice, a AASM preporučuje promenu ponašanja umesto toga.

Održavajte redovan raspored spavanja, isključite elektronske uređaje najmanje pola sata pre spavanja, izbegavajte kofein u kasnim popodnevnim i večernjim satima i postavite vreme za spavanje koje omogućava da spavate između sedam i devet sati.

Informer

Ne uzimajte na svoju ruku ovaj suplement

Kognitivno-bihevioralna terapija može vam pomoći da identifikujete misli i akcije koje uzrokuju probleme sa spavanjem.

Dobar san je ključan za zdravlje, jer su problemi sa spavanjem povezani sa većim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i drugih hroničnih zdravstvenih problema.

Ako razmišljate o uzimanju melatonina, posebno ako ga želite dati svom detetu, konsultujte se sa lekarom.

Broj hitnih slučajeva kod dece koja su slučajno unela melatonin u obliku gumenih bombona naglo je porastao. Predoziranje može izazvati pospanost, vrtoglavicu, glavobolje, mučninu i razdražljivost.