11.10.2024.

15:00

Foto: Printscreen/Tiktok/carolinecray2

Magazin

Poljubac može da je ubije! Amerikanka otkrila od čega boluje, njena ispovest šokirala milione (VIDEO)

Kerolajn Krej Kvin iz Bostona sa svakim poljupcem rizikuje smrt, jer ima sindrom aktivacije mastocita (MCAS), retko stanje koje pogađa samo jednu od 150.000 osoba, piše Daily Mail.

MCAS je poremećaj koji uzrokuje preteranu reakciju krvnih ćelija na određenu hranu, mirise i druge potencijalne okidače iz okoline. Kerolajnin MCAS posebno je ozbiljan i zbog toga može da jede samo dve namirnice — zob i posebno pripremljenu hranjivu formulu. Bilo koja druga hrana mogla bi da izazove potencijalno kobnu alergijsku reakciju.

Čak i ljubljenje sa nekim ko je jeo hranu na koju je alergična moglo bi da izazove opasnu reakciju i zakomplikuje njen ljubavni život. Kerolajn je zbog toga razvila niz strogih pravila kojih se svaki njen potencijalni dečko mora pridržavati pre nego što dotakne njene usne.

Na svom TikToku nedavno je detaljno opisala uputstva za dejtove.

- Da bi me neko poljubio, ne sme ništa da jede tri sata pre. Ne sme da jede nijedan od mojih šest glavnih anafilaktičkih alergena: kikiriki, orašaste plodove, sezam, senf, plodove mora ili kivi, 24 sata pre nego što me poljubi. I mora da opere zube pre nego što me poljubi - otkrila je.

Ta joj je pravila dao član njenog medicinskog tima nakon dijagnoze nakon što je postavila "nekonvencionalno i nezgodno" pitanje "mogu li da poljubitm dečka". Kerolajn je rekla da su se ta pravila većinom pokazala kao uspešna.

Njen dečko se rado pridržava pravila

- Prilično je išlo glatko s tim pravilima, ali imala sam pregršt manjih reakcija nakon poljupca. Svrbeće me usta, svrbeće me usne i jezik, a čim to osetim, odmah stanem i dajem mu do znanja da moramo da stanemo. Ako treba, odmah operem zube i uzmem hitno lekove. Nikada nije stvarno napredovalo nakon malo crvenila i vrtoglavice - ispričala je.

Kerolajn trenutno ima dečka Rajana za kog je rekla da se rado pridržava pravila i da uživa u istim obrocima kao i ona kad su zajedno. Iako je ona tokom odrastanja imala ozbiljne alergije na hranu, MACS joj je dijagnostifikovan tek 2017. godine.

- Imala sam ozbiljne alergije na hranu na kikiriki, orašaste plodove, sezam, senf i kivi od svoje druge godine, ali osim toga bila sam savršeno zdrava. Razbolela sam se od MCAS-a u septembru 2017. nakon što je jedna alergijska reakcija na unakrsnu kontaminaciju orašastim plodovima prerasla u niz anafilaktičkih epizoda na hranu na koju nisam bila alergična - rekla je.

- Nakon duge liste čekanja od osam meseci, posetila sam MCAS specijalistu koji mi je službeno postavio dijagnozu. MCAS predstavlja mnoštvo neugodnih i po život opasnih simptoma kao što su: otežano disanje, oticanje/svrab u grlu i ustima, gubitak svesti, nizak krvni pritisak i koprivnjača/osip -  istakla je Kerolajn.