28.10.2024.

12:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Jedite ovo voće svako veče i spavaćete kao top! Stručnjaci otkrivaju šta pomaže kod nesanice

Stručnjaci tvrde da sićušno zeleno voće može da pomogne ko ima probleme sa spavanjem. 

Britanac Bed Kingdom preporučuje konzumiranje kivija pre spavanja kao prirodnog sredstva za spavanje, citirajući razna istraživanja koja su pokazala da je ovo voće korisno za kvalitetan san.

Kingdom tvrdi da su antioksidativna svojstva i vitamini u kiviju dodatni bonus koji bi mogao da ublaži simptome poremećaja spavanja.

Informer

 

- Kivi je već godinama deo rutine odlaska na spavanje mnogih ljudi, a nauka potvrđuje vrednost kivija kao pomoćnog sredstva za spavanje - rekli su stručnjaci za West Wales Chronicle.

Druge namirnice koje bi mogle da pomognu pri spavanju su bademi, losos, zob, avokado, jaja i banane.

Stručnjaci za spavanje takođe savetuju da se pridržavate strogog rasporeda dremanja, izbegavate da pijete kofein kasno tokom dana i vežbate ujutro.

- Da biste se pridržavali zdravog rasporeda spavanja, dobar je izbor ograničiti unos kofeina u kasnijim delovima dana i potpuno ga ukloniti kako se približava vreme za spavanje - rekli su stručnjaci, ističući da kofein, koji se nalazi u mnogim čajevima, kafama i gaziranom piću, može tek posle sat vremena da napusti telo, prenosi "NewYorkPost".

Informer

 

Istraživači su dugo raspravljali o najboljem vremenu za vežbanje kako bi se postigli najpovoljniji rezultati.

Neke studije pokazuju da bi vežbanje sredinom poslepodneva moglo da poveća životnu dugovečnost, dok je druga studija tvrdila da je noćna vežba u teretani korisnija.

Previše ili premalo spavanja može izazvati pustoš u imunološkom sistemu.

Studija je takođe pokazala da su ljudi koji su imali zatvorene oči više od devet sati i oni koji su imali manje od šest sati bili izloženi većem riziku od infekcija.