• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.10.2024

11:00

Nemate dovoljno energije i stalno vam se spava? Evo kako da pobedite jesenji umor

Shuterstock

Zdravlje

Nemate dovoljno energije i stalno vam se spava? Evo kako da pobedite jesenji umor

Podeli vest

Jesen i hladniji dani utiču na to da nam se više spava. Stručnjaci savetuju kako da to prevaziđete.

Ako ste u poslednje vreme primetili promenu nivoa energije, niste sami. Jesen, sa kojom dolaze hladniji dani, utiče na poseban način na naš organizam.

Foto: Shuterstock

 

Telu je potrebno više odmora

- Jesenje vreme može da nas učini umornim zbog fenomena poznatog kao 'vremenski udar”—iznenadne i nepredvidive promene temperature i vremenskih uslova - objašnjava Betani Lorens, zdravstveni stručnjak za Panda London.

- Ove nagle promene mogu poremetiti cirkadijalne ritmove tela, što dovodi do umora i povećane želje za spavanjem. Za razliku od leta, gde produžena dnevna svetlost i toplije temperature često podstiču aktivnost i smanjuju pospanost, jesenje niske temperature i tamniji dani čine da telo žudi za više odmora-  dodaje Lorens.

Foto: Shuterstock

 

Pobedite jesenju pospanost

- Savršeno je normalno spavati više tokom jeseni i obično je korisno, jer telu može biti potrebno dodatno vreme za oporavak“, kaže Lorens. „Međutim, od suštinskog je značaja da ne spavate, jer zbog toga možete da se osećate usporeno. Održavanje dobre higijene sna je ključno tokom sezonskih prelazaka- navodi Lorens.

Zdravstveni stručnjak objašnjava i da možete sebi da pomognete da se tokom jeseni osećate odmornije..

- Ključni saveti za dobar noćni san kako se godišnja doba menjaju uključuju pridržavanje redovnog rasporeda spavanja, stvaranje udobnog, hladnog okruženja za spavanje i obezbeđenje izlaganja prirodnom dnevnom svetlu tokom dana kako bi se regulisao nivo melatonina. Izbegavanje teških obroka i kofeina pre spavanja takođe može pomoći u boljem kvalitetu sna-  kaže Lorens.

Foto: Shuterstock

 

Idite u krevet uvek u isto vreme

 - Unošenjem malih prilagođavanja možete osigurati glatkiju tranziciju u jesen uz održavanje zdravih navika spavanja - kaže zdravstveni stručnjak.

- Kako se dnevno svetlo smanjuje, pokušajte da idete u krevet i budite se u isto vreme svakog dana. Postepeno pomeranje rasporeda spavanja za 15 do 30 minuta ranije može pomoći vašem telu da se prilagodi ranijim zalascima sunca - sugeriše Lorens, prenosi Glamour.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Grom iz Teherana! Putin sa Zapadom pravi dogovor veka?! Otkriveno šta se krije iza zavese, svet nije spreman na ovakav zaokret!
BOMBA

Grom iz Teherana! Putin sa Zapadom pravi dogovor veka?! Otkriveno šta se krije iza zavese, svet nije spreman na ovakav zaokret!

U petak, tokom svog boravka u glavnom gradu Turkmenistana, Ašhabadu, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je stav da je Rusija otvorena za diskusije o novom globalnom poretku. Ovo je izjavio na međunarodnom forumu „Vezanost vremena i civilizacija – osnova mira i razvoja“, koji je održan povodom 300. godišnjice rođenja turkmenskog pesnika i mislioca Mahtumkulija Frazija.

14.10.2024

12:10

Zabava

Džet set

Srbija

Nauka