• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.10.2024

17:00

Hrana koja povećava rizik od raka! Nutricionistkinja napravila "crnu listu" (VIDEO)

Shuterstock

Zdravlje

Hrana koja povećava rizik od raka! Nutricionistkinja napravila "crnu listu" (VIDEO)

Podeli vest

Registrovana dijetetičarka i nutricionista specijalizovana za onkologiju Nikol Endrjuz (38) otkrila je koju hranu i piće ona izbegava po svaku cenu jer predstavljaju veliki rizik za oboljevanje od raka.

Nikol Endrjuz je objavila listu štetnih i zabranjenih namirnica, koje mogu da doprinesu pojavi bolesti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nichole Andrews, RDN | The Oncology Dietitian (@oncology.nutrition.rd)

 

Iako se vodi debata o nekim zdravstvenim prednostima ispijanja čaše crnog vina, Nikol je objasnila da kada je u pitanju rizik od raka, alkohol nije  dozvoljen.

- Sve vrste alkohola, uključujući i crno vino, povećaće rizik od šest različitih karcinoma. To je sve zbog etanola koji alkohol sadrži - istakla je ona, napominjući da su naučnici otkrili povezanost alkohola sa rakom jetre, debelog creva i dojke.

Foto: Pixabay

alkoholno piće

 

Prerađeno meso bilo je druga stavka na listi.

- Prerađeno meso povećava rizik od raka debelog creva u bilo kojoj konzumaciji - rekla je Nikol.

Nutricionistkinja je rekla da je treća stavka na listi delikatesno meso, kao što su šunke i drugi suhomesnati proizvodi. 

 Konzumiranje previše prerađenog mesa je poznati faktor rizika za rak creva i procenjuje se da izaziva skoro šestinu od skoro 45.000 slučajeva bolesti koja se dijagnostikuje u Britaniji svake godine.

Foto: Shutterstock

kobasice

Nitrati i nitriti, hemikalije koje se koriste u procesu konzerviranja ovog mesa, mogu oštetiti ćelije u crevima što dovodi do promena koje mogu da prerastu u rak.

Broj četiri na listi bila su slatka pića, ne zbog nekog specifičnog sastojka, već zato što ova pića predstavljaju prazne kalorije koje mogu doprineti debljanju i samim tim riziku od raka.

- Smanjenje masnog tkiva u telu značiće balansiranje zdravog nivoa kalorija. Ne želim da moje kalorije dolaze od gaziranih pića - navela je Nikol.

Foto: Shutterstock

gazirano piće

 

Sledeća namirnica na njenoj listi bili su viršle.Viršle su na listi iz istog razloga kao i prerađeno meso. 

Broj šest je bio šećer, kao i dodavanje slatkih stvari u hranu i piće, iz istog razloga zbog koje je pozvala ljude da izbegavaju slatke napitke.

Foto: pexels.com

slatkiši

 

Na mestu broj sedam je crveno meso.

- Crveno meso neće povećati rizik od raka prilikom konzumiranja, kao što to čine alkohol i prerađeno meso, ali će povećati rizik od kolorektalnog raka. Ja se obično držim jedne porcije nedeljno. Više se okrećem piletini, ćuretini, ribi, morskim plodovima ili biljnim proteinima poput soje - izjavila je Nikol.

Foto: Shutterstock

 

 

Broj osam na listi bila je jutarnja kafa.

Dok šolja kafe neće povećati rizik od raka direktno, Endrjuz je pozvala ljude da razmotre uticaj bilo kog dodatka šećera i pokušaju da ga smanje.

Broj devet na listi su žitarice koje nisu integralne, poput belog hleba ili belog pirinča.

- Integralne žitarice će vam pomoći da smanjite rizik od raka debelog creva i dojke, a takođe će vam dati više vlakana i hranljivih materija jer se manje obrađuju. Pravim smeđi pirinač, testeninu od celog zrna, tortilje od celog zrna i uvek biram integralne žitarice - rekla je Nikol.

Foto: Shutterstock

integralni hleb

Na kraju, Endrjuz je upozorio ljude da se čuvaju biljnog mleka popularnog u veganskoj ishrani.

- Uvek koristim kravlje mleko i uvek biram mlečne proizvode jer su oni puni hranljivih materija. Zbog neverovatnog kalcijuma u ​​njemu, kravlje mleko takođe smanjuje rizik od kolorektalnog raka - rekla je ona, prenosi Daily Mail.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Džet set

Srbija

Nauka