• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.10.2024

18:30

Sada je pravo vreme za sadnju zimskih ruža! Uz pomoć ovog trika cvetaće od novembra do aprila

Shutterstock

Dom i porodica

Sada je pravo vreme za sadnju zimskih ruža! Uz pomoć ovog trika cvetaće od novembra do aprila

Podeli vest

Nema boljeg trenutka za sadnju zimskih ruža od kraja septembra i početka oktobra. Donosimo vam sve o njihovoj nezi.

Hrizanteme spadaju u red višegodišnjih biljaka, mada ukoliko živite u planinskim područjima ili mestima gde su zime jaki mraz nekada ipak može da ih uništi.

Zimske ruže, kako ih mnogi zovu, potiču iz istočne Azije, a ime su dobile po žutim cvetovima od grčke reči chrysos koja znači zlatan i anthemon – cvet.

Foto: Shutterstock

 

Iako se u imenu ovog cveća naglašava žuta boja, hrizanteme mogu biti raznih boja – žute, bordo, ljubičaste, roze, crvene, bele, šarene… Rastu žbunasto, razmnožavaju se sadnjom semena, ili iz reznica.

Nega hrizantema 

Hrizanteme se mogu držati i na osunčanim mestima, kao i u hladovini. U prvom slučaju je bolje birati one biljke sa više pupoljaka, a u drugom one sa više cvetova. Najbolje je kupiti nekoliko saksija sa biljkama u različitim fazama cvetanja.

Kada je u fazi cvetanja najvažnije je da hrizantema ima dovoljno vode, zato je potrebno svakodnevno zalivanje. Za nju je najbolje humusno zemljište. Iako voli vodu ne treba da pliva u njoj, pa treba zalivati svakog dana, ali s malim količinama vode.

Foto: Shutterstock

 

Kako biste ih sačuvali i tokom leta, redovno ih zalivajte i ne dozvolite da krenu da se suše.

Da bi hrizanteme cvetale tokom cele sezone, potrebno je otkidati mrtve cvetiće, kako bi biljka usmerila energiju na otvaranje novih pupoljaka.

Ukoliko želite da ih iz saksije presadite u zemlju to je najbolje da uradite tokom proleća i leta, jer je biljci potrebno par meseci da se lepo ukoreni. U suprotnom su joj šanse da preživi zimu i mrazeve manje.

Foto: Shutterstock

 

Ako pak uzimate one sa već formiranim busenom nemate brigu da će se osušiti, ali je sada, krajem septembra i početkom oktobra pravo vreme za njihovu sadnju.

Kao prihranu možete koristiti neko od đubriva koje su namenjen za biljke i za cvetanje i time ćete obezbediti da vam one cvetaju od rane jeseni skoro do kraja zime.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)
Politika

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)

Lider Srpske desnice Miša Vacić oglasio se putem svog naloga na socijalnoj platformi "X", i odgovorio predstavnicima organizacije "Eko Straža", koji su na perfidan način pokušali da opovrgnu činjenicu da je Vacić prethodni dan brinuo o životnoj srediti i počistio poznati beogradaski kvart. Ono, što lažni ekolozi nisu uspeli ni za tri života!

12.10.2024

21:14

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Džet set

Srbija

Nauka