15.05.2024.

13:05

Foto: Starsportphoto

Sport

Zvezda - Partizan, drugi čin finala: Vreme je da se ova dva igrača probude!

Ekipa Janisa Sferopulosa slavila je u ponedeljak posle nezapamćene drame sa 85:82, a utakmicu je rešio Dejan Davidovac sa četiri od četiri pogođena slobodna bacanja.

Večerašnji okršaj mogao bi da bude verovatno ključni za titulu. Ako Zvezda pobedi i povede 2:0, imaće ogromnu prednost koju nikad niko nije dostigao u regionalnom takmičenju. Crveno-beli bi eventualnim trijumfom značajno prišli osvajanju trofeja, pošto bi onda bili u prilici da nešto rasterećenije odigraju meč ili dva pred gostujućom publikom, jer je eventualna majstorica, ako dođe do nje, ponovo pred "delijama".

Sa druge strane, Partizan će svim silama pokušati da dođe do trijumfa, pošto pobeda pred Zvezdinom publikom mogla bi da donese crno-belima dve meč lopte u Beogradskoj areni, pred "grobarima". Kladionice smatraju da je u prednosti Crvena zvezda, i to ne blagoj, već značajnoj.

Nakon prvog duela utisak je da ni jedna, ni druga ekipa, nisu pokazale sve što znaju. Tu se, pre svega, misli na doprinos jako važnih i skupocenih igrača, koji su u prvom duelu pošteno rečeno - podbacili.

Informer

Što se tiče Crvene zvezde, nema tog navijača koji nije bio besan na izdanje Nemanje Nedovića u prvom duelu. Nekadašnji reprezentativac Srbije pre dve godine došao je kao ogromno pojačanje na Mali Kalemegdan, ali već dugo ga prati taj epitet da naprosto nestane kada se igraju najvažnije utakmice.

On je u prvom duelu imao tu svoju rolu na startu treće četvrtine kada je nanizao sedam poena, ali je dobrano nervirao navijače sa "ciglama" u šutu za tri poena, odnosno nerezonskim prodorima, kada se zaletao na trojicu ili četvoricu igrača rivala, pa gubio lopte.

Nije samo on taj od koga se više očekuje večeras. Tu je i iskusni Litvanac Rokas Gedraitis, koji je nedavno u intervjuu za Informer rekao da se bori za ugovor i ostanak na Malom Kalemegdanu. Ako bude igrao kao u ponedeljak, ne treba da ga čudi ako mu se rukovodstvo kluba i trener Sferopulos zahvale na saradnji po završetku sezone. Više se očekuje i od Treja Tompkinsa, koji doduše nije mnogo ni igrao u prvom meču.

Sa druge strane, u ekipi Partizana sve oči biće uprte u najboljeg igrača ove sezone, Džejmsa Nanelija, kao i u kapitena Kevina Pantera. Ta dva igrača verovatno će doprineti poenima, što se od njih i očekuje, ali potrebna je pomoć još nekoga, ko bi mogao da bude "Iks" faktor u jurišu na brejk.

Navijači Partizana svakako bi voleli da to bude Zek Ledej, koji nije u šuterskoj formi, ali je u defanzivi i više nego dobar, a mnogo više se očekuje od Amerikanca Pi Džej Doužera.

Informer

Plejmejker sa NBA iskustvom solidno je otvorio taj prvi meč u "Pioniru", postigao je četiri poena i tu stao. Na terenu je proveo 12 minuta, nanizao tri lične greške, pa je njegovo mesto kasnije zauzeo Džejlin Smit, koji se mnogo bolje pokazao. Osim Doužera, u Partizanu se sa pravom nadaju boljoj partiji i Frenka Kaminskog.

Iskusni centar prvi okršaj završio je sa četiri poena, uz čak četiri promašene trojke iz gotovo idealnih pozicija. Ako podigne formu, zajedno sa Doužerom, crno-beli imaju čemu da se nadaju u "Pioniru".

Meč je, kao što smo naveli, na programu od 19.30, a sudiće ga Damir Javor, Uroš Obrknežević i Miloš Koljenšić.