14.12.2020.

14:05

Foto:

Srbija

(VIDEO) ALARMANTNO! ZARAŽENI KORONOM SLOBODNO ŠETAJU: Na ulicama Majdanpeka sve je više inficiranih građana, KRŠE SE MERE KARANTINA!

Virus kovid 19 nije poštedeo ni najstariju poulaciju, radno sposobne a bilo je slučajeva i među malom decom, kaže direktor Majdanpečkog Doma zdravlja dr Dragan Fudulović i napominje da je zabrinjavajuće što je virus toliko uzeo maha da su pojedina Javna preduzeća bila primorana da obustave rad na određeno vreme.

,, Javno preduzeće za stambene usluge u Majdanpeku je potpuno prestalo sa radom, jer su gotovo svi zaposleni od direktra zaraženi korona virusom. Slična situacija je omela proces rada u još par kolektiva gde je veliki broj radnika pozitivan na koronu.

Informer

 

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Zaječar u Majdanpečkoj Opštini je u poslednja 24 sata zabeleženo 185 aktivnih slučajeva od kojih je najviše u gradu Majdanpeku 102, u Donjem Milanivcu 58 , Rudna Glava 19 i u selu Jasikovo 6. Trenutno se u kućnoj izloaciji nalazi 389 kontakata, a od početka decembra meseca zabeleženo je osam smrtnih slučajeva što je za ovako malu sredinu, zabrinjavajući podatak napominje dr Fudulović.

Ono što predstavlja najveći problem u suzbijanju koroanavirsa i poboljšavanja epidemiološke situacije je nepoštovanje mera zaštite od strane pojedinih neodgovornih građana koji ne nose zaštitne maske ali i krše mere i pravila kućnog karantina, već se svakodnevno zatiču da slobodno šetaju ulicama i na taj način direktnim kontaktom sa zdravim građanima šire pandemiju, kaže Fudulović i podvlači da se za sada ovoj pojavi nikako ne može stati na put i uprkos redovnom obaveštavanju nadležnim organima.

Inače po procenama u Domu zdravlja Majdanpek pored velikog broja javljanja u covid ambulantu koja na dvnevnom nivou iznosi oko 6o pacijenata, ovdašnji lekari su mišljenja da je protekla nedelja bila veoma kritična i da se već od naredne može očekivati blagi pad broja obolelih.

Informer

 

Ništa optimističnija situacija nije ni u susednoj Opštini Bor u kojoj je trenutno 857 građana zaraženo virusom COVID 19. Od toga se 111 osoba se nalazi na hospitalizovanom lečenju na odeljenjima u covid sistemu Opšte bolnice u Boru a kod 83 lica je PCR testovima potvrđeno prisustvo virusa. Situacija je više nego zabrinjavajuća , jer je u poslednja 24 sata preminulo tri pacijenta od posledica ovog opakog virusa napominju u Štabu za vanredne situacije u Boru.

U Boru oboleo veliki broj zdravstvenih radnika

Među pozitivnim slučajevima je veliki broj zdravstvenih radnika. U Borskom Domu zdravlja na kućnom lečenju se nalazi 32 zaposlena od kojih je 7 lekara van sistema dok je u Opštoj bolnici 65 radnika u samoizolaciji, 9 lekara i 31 medicinski tehničar.

Korona virus je ušao i u Dom za stara lica ,,Vila Katarina ,,i kod 19 lica je potvrđeno prisustvo virusa COVID 19. Infekcija je potvrđena kod 16 korisnika od 60 ali I kod tri od 22 zaposlena radnika Doma. Sedmoro sa veoma teškom kliničkom slikom smešteno je na covid
odeljenjima Opšte bolnice u Boru.

Informer

 

,, Uprkos našim zalaganjima da se strogo pridržavamo svih propisanih mera zaštite i na sve načine zaštitimo naše korisnike , virus je ipak ušao u Dom. Pokušali smo čak da uvedemo petnaestodnevni karantin za naše radnike da ne odlaze svojim kućama, već da ostanu i žive u Domu i da se u dve grupe smenju.

Nakon toga svako od njih bi trebalo da bude podvrgnut testiranju i sa negativnim rezultatom bi trebalo da se uključi u proces rada, napominje Milovan Đurić, direktor Doma za stare u Boru. Međutim ni to nije uspelo da spreči unošenje virusa u ustanovu uz pretpostavku da je to jedino bilo moguće od strane radnika koji su postali pozitivni između testiranja i pristizanja rezultata.