• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. Jović

17.07.2020

14:54

GRAĐANI OLAKO SHVATAJU VIRUS! Raste broj zarađenih koronom u Majdanpeku!

Vesti

GRAĐANI OLAKO SHVATAJU VIRUS! Raste broj zarađenih koronom u Majdanpeku!

Podeli vest

Nakon što je od početka pandemije koronavirusa, Majdanpek bio sredina koja se svrstala među one koja je dugo odolevala, uzimajući u obzir najmanji broj pozitivnih slučajeva, trenutna epidemiološka slika danas govori sasvim suprotno

U ovom momentu više ništa nije isto i kao pre nekoliko meseci. Situacija se ocenjuje više nego alrmantana zbog naglog povećanja broja zaraženih građana, pa je na današnjem hitnom zasedanju Štaba za vanredne situacije doneta odluka da se u ovoj Opštini proglasi vanredna situacija koja će podrazumevati poštovanje svih propisanih mera zaštite od stane Vlade Srbije i stučnog lekarskog tima, koja važe za sve građane Srbije.

Sve ovo bilo je naophodno iz razloga što se situacija otrgla kontroli pre svega zbog nediscipline građana i olakog shvatanja prilika u kojima se nalazimo i potcenjivanja virusa koji nije bezazlen. U kovid ambulantu Doma zdravlja u Majdanpeku na dvenom nivou sa respiratornim tegobama javi se u proseku preko 20 pacijenata, koliko ih je bilo i u poslednjih 24 sata, od kojih je dvoje sa težim zapaljenjem pluća, kaže dr Dragan Fudulović, direktor Majdanpečkog Doma zdravlja.

- S obzirom na to da smo do juče imali problem sa kašnjenjem rezultata iz laboratorije "Vatreno oko" Kliničkog centra Srbije, nabavkom reagenasa, od juče su krenuli da nam stižu parcijalno rezultati uzoraka koje smo poslali pre desetak dana. Od blizu 50 poslatih, tokom jučerašnjeg dana stiglo nam je 15 pozitivnih na koronavirus. Tako da nam se u ovom momentu u tercijalnim covid bolnicama u Nišu i ostalim gradovima nalazi isto toliko hospitalizovanih pacijenata . Dvoje je otpušteno iz bolnice i trenutno se nalaze na kućnom lečenju. Ukoliko se ovakav trend nastavi u pogledu naglog povećanja broja inficiranih i u narednim danima, sagledavajući broj stanovnika , Majdanpek pretenduje da postane potencijalno novo žarište koronavirusa. Jer su nam na čekanju još 28 uzoraka PCR testova od kojih će sigurno još biti pozitivnih - podvlači dr Fudulović i napominje da su i danas u kovid bolnicu Kliničkog centra Niš poslata još dva pacijenta sa dijagnostikovanom pneumonijom.

"TO JE BILA ISTORIJSKA GREŠKA" Doktor Kon: Na ove stvari tokom leta zaboravite, EVO KADA ĆEMO VIDETI EFEKTE MERA

U kućnom karantinu nalazi se više od 20 građana što onih sa lakšom kliničkom slikom smešteni uz adekvatnu terapiju i čije se stanje prati , ali i kontakti pozitivnih građana na kovid-19. Pa tako shodno uvedenom vanrednom stanju epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje "Timok" iz Zaječara u obavezi su da obave razgovore sa svim zaraženim pacijntima virusom kovid-19, da bi se utvrdio tačan broj kontakata i na taj način uz rešenja sanitarne inspekcije u zakonskim okvirima obavljala kontrola kućnog karantina. To je za sada jedini mogući način da se širenje pandemije suzbije, jer kršenjem samoizolacije građani će biti primorani da plaćaju visoke novčane kazne, kaže dr Fudulović.

Uz to nabavkom novog uređaja za molekularnu laboratorijsku obradu PCR testova , koju bi uskoro trebalo da dobije ZZJZ iz Zaječara, kupljen zajedničkim sredstvima svih lokalnih samouprava, Zaječarskog i Borskog okruga, znatno bi se ubrzala izrada analiza i utvrđivanje broja pozitivnih građana na virus  korona. Na taj način sprečila bi se duga čekanja koja otežavaju lečenje i suzbijanje ovog opakog virusa.

Inače, u Opštini Majdanpek je od početka pandemije bilo ukupno 27 pozitivnih građana na virus kovid-19 od kojih su dva preminula.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set