04.07.2024.

19:53

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Amerika ima novi razlog za paniku! Putin sve jači i sve ozbiljniji u rasturanju zapadne hegemonije! (VIDEO)

General Luka Kastratović rekao je da je Zapad sada zabrinut jer nije realizovao svoju politiku onda kada je bio jedina supersila.

-Ovo je projekat borbe Zapada protiv Istoka, katolicizma protiv pravoslavlja. Bizmark je rekao da ako žele da osvoje Rusiju, moraju prvo da pokore Ukrajinu. Kako je rat odmicao, kako se angažovao ceo Zapad, zemlje sveta su se okrenule prema Rusiji i Kini. SAD od Drugog svetskog rata saradnja Amerike zasnivala se na poslušnosti i diktatu. Ide se na izgradnju novog međunarodnog poretka baziran na saradnji i međusobnom poštovanju, a to je ono što brine Amerikance. Socijalne razlike su sve veće i u zapadnoj Evropi i u  Americi. Jača istočni blok, ne da bi osvajao svet, već da bi se suprotstavio Americi i zapadnoj Evropi. Ne ostvaruje se plan dominacije SAD-a. Rađa se novi svetski poredak koji će doneti blagostanje, ali postoji mogućnost da oni koji gube mogu da izgube kontrolu i da pritisnu crveno dugme. Svi se nadamo da do toga neće doći- rekao je Kastratović.

Informer

Luka Kastratović

On je rekao da su Rusija i Kina velike sile kojima Amerika više ne može da parira.

-Kini i Rusiji ne treba prostranstvo i osvajanje sveta. Kad je u pitanju Amerika, situacija je drugačija. Amerikanci su živeli na ratovima i samo ratovi su njima donosili profit. Kad je Nemačka bila na vrhuncu ekonomske moći, njihovi ekonomisti upozoravali su na crne dane. Ove sankcije od početka specijalne vojne operacije nisu dale nikakve rezultate. One su pomogle da se Rusija okrene svojoj proizvodnji i da ne zavisi od zapada. U istoriji u zadnjih sto godina ekonomske krize završene su ratovima. Postojanje nuklearnog oružja je najveći pobornik mira, jer ako se ono upotrebi, nema pobednika. Još jedan problem imaju Amerikanci, a to je njihovih 50 država. Pitanje je koliko je jedinstvo među njima. Oni više ne mogu da štampaju dolar koji će da vlada svetom- rekao je Kastratović.

Dr. Aleksadar Lukić ispred Instituta za političke studije istakao je da je u ovoj organizaciji važno pitanje bezbednosti.

-U BRIKS-u je akcenat na ekonomiji, a u ŠOS-u je akcenat na bezbednosti. U početku su tu bile Rusija i Kina i neke bivše sovjetske republike, a kasnije su se tu pridružile i Indija i Iran,  a sada i Belorusija. Iz deklaracije se vidi da zemlje koje pripadaju ovoj organizaciji traže da se pitanja bezbednosti rešavaju tako da se reguliše trajni mir. To je glavna stvar u ovoj deklaraciji. Vraća se značaj  Ujedinjenim nacijama i ta glavna globalna pitanja treba da se rešavaju u UN, ali tako što niko tu ne bi bio gospodar. Svi svetski problemi treba da se rešavaju tako što će postojati ravnopravnost među državama i tako što neće postojati hegemonija. Treba da se prestane sa tim principom gospodara i roba i ove države imaju tu moć da pokažu da će i vojnim putem braniti te principe. To je ono što zapadne hegemone brine. Brine ih to što će se njihova pozicija srušiti- rekao je Lukić.

Informer

Aleksandar Lukić

On je dodao da i Turska ima veoma značajnu ulogu u ovom podeljenom svetu i objasnio zbog čega Erdogan sve više naginje ka Istoku.

-Predsednik Kine se vrlo lepo izrazio: Dragi moj stari prijatelju! Nije morao ništa više da kaže. Sve drugo je samo obrazloženje tog obraćanja. Čelično prijateljstvo Rusije i Kine je velika prepreka hegemoniji Vašingtona. Turska ima poseban odnos sa Putinom. Na sličan način je i Erdogan oslovaljavao Putina, a znamo da je njemu Putin spasio život. Erdogan to još uvek poštuje i na tome se gradi prijateljstvo Rusije i Turske. Turska je tražila i prijem u BRIKS. To je zemlja članica NATO-a koja je na pragu EU već dvadeset godina. Šta će biti sa njenim članstvom u NATO-u tek ćemo videti- rekao je Lukić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: