• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.07.2024

23:10

(VIDEO) Neviđena pometnja u Vašingtonu! Sateliti potvrdili najgore: Kinezi priredili veoma neprijatno iznenađenje Sjedinjenim Državama!

Ap/ printscreen/Daily Report

Vesti

(VIDEO) Neviđena pometnja u Vašingtonu! Sateliti potvrdili najgore: Kinezi priredili veoma neprijatno iznenađenje Sjedinjenim Državama!

Podeli vest

Novi satelitski snimci Kube pokazuju velike nadogradnje u četiri vojne baze za koje se veruje da su povezane sa Kinom, što bi Pekingu moglo pružiti značajne mogućnosti za špijuniranje Sjedinjenih Država.

Slike, koje je objavio Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu, snimljene su u martu i aprilu ove godine i prikazuju novogradnju na tri lokacije u blizini Havane, kao i rad u ranije nepoznatoj bazi u blizini američke pomorske baze u zalivu Gvantanamo.

Prema izveštaju CSIS-a, najznačajnije promene su se desile u bazi Bejukal, koja datira iz kubanske raketne krize 1962. godine, kada je korišćena za skladištenje sovjetskog nuklearnog oružja.

Nedavno je baza postala veliki elektronski obaveštajni centar, koji navodno nadgleda elektronske komunikacije. Nove slike pokazuju ugradnju modernog kućišta elektronske antene i druge nadogradnje.

 

 

Još dve lokacije, Vajai i Kalabazar, takođe pokazuju značajan rast i razvoj misije, uključujući postavljanje antena, radarskih antena i druge opreme koja može pomoći u praćenju satelita. Ove baze, koje se nalaze u blizini Havane, postaju sve važnije u kontekstu moguće upotrebe za špijunske aktivnosti.

Četvrta baza, El Salao, je u izgradnji, ali njena lokacija u blizini američke pomorske baze u zalivu Gvantanamo i obim izgradnje izazivaju zabrinutost američkih stručnjaka.

Slike pokazuju napredak u postavljanju antenskog niza prečnika od 130 do 200 metara, za koji analitičari kažu da može da prati signale na udaljenosti do 15.000 kilometara.

„Bez pristupa poverljivim materijalima, praktično je nemoguće odrediti specifične ciljeve ovih objekata“, navodi se u izveštaju CSIS-a. Ipak, analitičari kažu da je povećanje opreme za praćenje svemira na lokacijama kao što su Bežukal i Kalabazar primetno s obzirom na to da Kuba nema sopstveni svemirski program.

Američka kancelarija direktora nacionalne obaveštajne službe odbila je da komentariše izveštaj CSIS-a.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

LUČIĆ: Telekom ide na preko 3 milijarde evra prihoda
Društvo

LUČIĆ: Telekom ide na preko 3 milijarde evra prihoda

Telekom Srbija je u prvih šest meseci ove godine ostvario rast prihoda i operativne dobiti od najmanje 15 odsto i nastavili smo snažan trend povećanja broja korisnika, tako da je tržišno učešće u našoj zemlji trenutno na 53 odsto, dok ih na svim tržištima imamo ukupno 11,4 miliona i na pravom smo putu da postanemo velika i uspešna svetska kompanija.

06.07.2024

12:34

Ovo zanima sve vozače! Tiče se putarina u Srbiji
Društvo

Ovo zanima sve vozače! Tiče se putarina u Srbiji

Nadzorni odbor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" na elektronskoj sednici održanoj 2. jula 2024. godine, doneo je odluku o izmeni i dopuni Odluke o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta (putarina), piše u Službenom glasniku.

06.07.2024

12:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija