11.07.2024.

21:21

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Istine i zablude u vezi sa Srebrenicom! Stranci perfidno dolivaju ulje na vatru u nadi da će izbiti novi sukob na Balkanu! (VIDEO)

General VRS u penziji dr Vinko Pandurević rekao je da postoje najmanje tri istine o Bosni i da su one potpuno različite i nepopmirljive.

Informer

Vinko Pandurević

-Kada je reč o Srebrenici, postoje parcijalna saznanja pojedinih ljudi o tim događajima. Neko hoće da kaže da su svi znali sve i da tu postoji genocidna namera. Događaji su tako bili izvedeni da su bili odgovor na blokadu Sarajeva kako bi se razvukle srpske snage. Događaji se uglavnom vezuju za juli i to su događaji u i oko Srebrenice. Može političar da kaže bilo šta, činjenice  govore same za sebe. Ovo kada govorimo o našim nacionalnim interesima, mi imamo jedan stav da ako je neko racionalan i uspešan, on je za nas zao. Zapad vrlo planski i organizovano radi na ostvarivanju svojih ciljeva na Balkanu. Kada je trebalo isporučivati ljude u Hagu, država se distancirala. Sve je bilo prepušteno tužilaštvo, čak je i data jedna vrsta pomoći. Onda smo došli u situaciju da se ova rezoluciju i prvi put je rukovodstvo stalo u odbranu nacionalnih interesa. Mi imamo posledice suda koje se smatraju legalnim. Ovo je pitanje popravljanja prošlosti i realizacije planova od pre 30 godina- rekao je Pandurević.

Istoričar dr Bojan Dimitrijević rekao je da je on istraživao ono što je u to vreme rekao general Krstić.

Informer

Bojan Dimitrijević

-Ja sam se kasnije takođe bavio ovim događajem analizirajući onu građu koja je nama bila dostupna. Mislim da sam svoja saznanja pretočio u neke od knjiga. Mi sad živimo u vremenu kada smo preplavljeni različitim komentarima i kada se u tom moru komentara gubi racio. Stvoreno je jedno očekivanje da ako Srbija ispuni haške zahteve, da će pritisak međunarodne zajednice prestati i da će nam put u Evropu biti olakšan. To je izraz tog političkog trenutka. Rezultat je da su pritisci nastavljeni do dana danas. Ja koji sam bio proevropski opredeljen, kroz direktno iskustvo pritiska sam počeo da ne verujem da je to iskreno. To je trend da se Srbiji konstantno dodaju pritisci. Ja mislim da smo mi pobeđeni 1999. a da nam niko nije rekao. Tada je u Kumanovu rečeno da je Srbija pobedila, a na deo naše teritorije su ušle snage NATO-a. Potrebno je da se vrši pritisak na Republiku Srpsku i da se veza Dodika sa Putinom na neki način kontekstualizuje. Tendencija je da se pokaže da je Republika Srpska nastala na genocidu, a da je Srbija potpomogla taj genocid. Ova rezolucija nema tendenciju da pomiri, već da posvađa. Ona je zalog za eventualna nova ratna dešavanja- rekao je Dimitrijević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: