• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.07.2024

18:10

Krv će se liti i na Balkanu?! NATO doneo odluku, trupe spremne za dubok proboj! Potpisali Albanci, Bugari...

Printscreen/Reuters

Vesti

Krv će se liti i na Balkanu?! NATO doneo odluku, trupe spremne za dubok proboj! Potpisali Albanci, Bugari...

Podeli vest

Albanija, Italija, Bugarska i Severna Makedonija potpisale su na NATO samitu u Vašingtonu Pismo o namerama za obezbeđivanje vojne mobilnosti duž Panevropskog Koridora 7, obavezujući se tako da vojnim trupama NATO-a omoguće da se brzo i slobodno kreću sa Jadranskog mora u Crno More kao i da, "ako je potrebno" prodiru duboko na Balkan, javlja "Albanijan post".

U međuvremenu, grčki ministar odbrane Nikos Dendijas objavio je na svom iks nalogu da su i Grčka, Bugarska i Rumunija odlučile su da stvore koridor vojne mobilnosti.

Prvi koridor će se protezati od Italije preko Albanije i Severne Makedonije do Bugarske, sa ciljem da se ubrza kretanje vojne opreme tokom vežbi i potencijalnih sukoba.

Drugi koridor uključuje integraciju četiri luke i njihove odgovarajuće infrastrukture i mreže. Povezaće Solun i Aleksandropolis u Grčkoj sa Varnom u Bugarskoj i Konstancom u Rumuniji – četiri strateški važna grada za NATO zbog njihove blizine istočnim granicama Alijanse.

Pored toga, Rumunija uspostavlja najveću bazu NATO-a u Evropi, koja pokriva površinu od 30 kvadratnih kilometara sa preko 10.000 pripadnika vojnog i civilnog osoblja. Deo Ramštajnovog osoblja će uskoro biti prebačen u bazu na obali Crnog mora, pošto se koalicioni interesi sve više pomeraju ka istoku kao odgovor na "rusku pretnju".

Potpisanim Pismima o namerama države se obavezuju da preduzmu sve odgovarajuće mere kako bi obezbedile obezbede maksimalnu fleksibilnost i vojnu mobilnost NATO trupa na svojim teritorijama u cilju podrške sprovođenju agende Alijanse za odvraćanje i odbranu u evroatlantskom području. Cilj je da se birokratske prepreke minimalizuju, a prelazak graničnih prelaza olakša, posebno tokom kriznih situacija i sukoba.

Najveći izazovi za NATO trupe trenutno su različiti nacionalni granični propisi, ograničen transportni kapacitet i neefikasan sistem za razmenu informacija. Štaviše, transportna infrastruktura je manjkava a nekad i nepostojeća.

Zato će ovaj sporazum kažu, služiti ne samo misijama NATO-a, već i onima unutar Evropske unije.

- Potpisivanje Pisma o namerama ide u prilog viziji Albanije za Koridor Osam kao i master projektu izgradnje NATO pomorske baze u Porto Romanu, koja će služiti kao glavna kapija ka Zapadnom Balkanu i dalje, ka Crnom moru - piše "Kosovo onlajn" pozivajući se na "Albanijan post".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)
Live TV

Pijani divljaci napadaju Srbe na KiM! OVK terorista Kurti želi da eliminiše i srpske novinare! (VIDEO)

Na Glavnom gradskom mostu na Ibru, koji razdvaja severni srpski i albanski južni deo Kosovske Mitrovice juče je Albanac u vidno alkoholisanom stanju fizički nasrnuo i pivskom flašom gađao Biljanu Radomirović, novinarku "Politike" i Zorana Vlaškovića, novinara "Jedinstva". O tom nemilom događaju govorili su Milovan Drecun, narodni poslanik i napadnuti novinar Zoran.

16.07.2024

09:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija