22.07.2024.

18:41

Foto: Miloš Rafailović

TV

Izrael i Jemen u ratnom plamenu! SVET SRLJA U HAOS! Srbija čuva mir! (VIDEO)

Uključite se u program Informer TV i recite nam šta mislite na ovu temu!

Broj telefona: +381 64 8482 497

Pukovnik u penziji Miodrag Jevtić istakao je da je za SAD važna Ukrajina, ali ipak, Izrael država broj jedan!

Informer

Miodrag Jevtić

-Oni su najvažniji. Za Amerikance je potrebno da sukob na Bliskom istoku bude tih, ali da ipak Jevreji ostvare svoje ciljeve. Ipak, rat u Ukrajini ima veliku propagandu, a cilj je da što više ljudi pogine kako bi se što više oslabila Rusija. Tu se postavila jedna osovina otpora kako Huti vole da kažu, a to je Iran, Huti, Hezbolah, Hamas. Huti se stalno oglašavaju, a svim državama smetaju jer se nalaze u Crvenom moru. Mi te ljude do skoro nismo ni čuli. Oni su hteli da korupcionaški zbace predsednika Jemena. Došlo je do građanskog rata i 2015. godine umešala se Saudijska Arabija. Koalicija od tri države ništa nije sa Hutima uspela da uradi. Rat dobija na širini. Huti smatraju da neprijateljstva mogu prestati ako nestane jevrejski entitet na Bliskom istoku- rekao je Miodrag Jevtić.

Nekadašnji dopisnik Politike iz Moskve Slobodan Samardžija istakao je da su polazne tačke dva sukoba, u Ukrajini i na Bliskom istoku, potpuno različite.

Informer

Slobodan Samardžija

-Sukob u Ukrajini nije verski, ali je to deo kompletnog menjanja odnosa u svetu. Amerika nikada nije krila želju da ovlada celim Crnim morem. Ono što je činjenica je da Rusija u takvoj situaciji nije mogla da bira da li će ratovati u Ukrajini. Na Bliskom istoku se više radi o pokušaju da se neki delovi naroda istrebe. Mi govorimo o žrtvama u Gazi koje su likvidirane. To nije obično ubijanje. Ovo je jednostavno bila likvidacija da bi se taj prostor potpuno očistio i da bi na njega mogli da se dosele Jevreji. To je velika razlika između ukrajinskog rata i rata na Bliskom istoku. Ipak, oba ova rata su vezana za SAD i njihovom željom da vladaju celim svetom. Kad je krenuo novi vek, videlo se da to ne može da funkcioniše jer svet koji je stvaran posle Drugog svetskog rata nije današnji svet i to ne može da se poredi. Tehnologija je otvorila puteve i komunikacije. Amerika želi da zadrži taj stari svet- rekao je Slobodan Samardžija.

Istoričar prof. dr Miloje Pršić istakao je da su ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku povezani.

Informer

Miloje Pršić

-Jedno vereme u Ukrajini nije išlo onako kako je NATO želeo. Sada je stanje na frontu potpuno u prevlasti ruskih snaga, oni imaju svaku dominaciju. Da bi se skrenula pažnja sa događaja u Ukrajini, zapaljen je Bliski istok. Da li je 7. oktobar fingiran, da li su očekivali da će doći do oslobođenja Palestinaca? Ako su to oni planirali, to je nerealno planiranje. Posle 7. oktobra to se potpuno otelo kontroli. Ono što se sada dešava na Bliskom istoku je sramota za ceo svet. To prevazilazi sva moguća poimanja. Niko u svetu neće opravdati bilo kakvu terorističu akciju! Računalo se da će malo da se skrene sa ukrajinskog rata i da će Izraelci rešiti pitanje Palestinaca ili da u potpunosti asimiluju Palestince i da na celoj teritoriji formiraju izraelsku državu. Bojim se da se taj sukob neće proširiti još više. U Ukajini ništa ne ide onako kako je planirano. Ursula fon der Lajen je rekla da Evropi preti krvoproliće. Ne vidim nikakve naznake da se bilo šta smiruje ni na jednom frontu; naprotiv, to i sa jedne i sa druge strane eskalira- rekao je Pršić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: