08.03.2022.

09:27

Foto: printscreen

Vesti

OVO JE NAJČUVANIJA TAJNA BITKE NA KOŠARAMA! Snage OVK su ratovale u smenama, dok za Vojsku Jugoslavije NIJE BILO ODMORA!

Bitka je završena povlačenjem Vojske Jugoslavije sa Košara na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a.

Informer

Tom prilikom je povlačenje proteklo bez ikakvih incidenata, dok se za druge delove Kosova ne može isto reći, a neprijatelji su jedni druge mirno posmatrali. 

Bitka za Košare se smatra najvećom bitkom u novijoj srpskoj istoriji.

Informer

Tih nekoliko kilometra uz srpsko-albansku granicu podno Prokletija za Vaskrs 1999. godine postali su srpski Termopil. U početku 110 golobradih srpskih vojnika, bez dovoljno municije, bilo je suočeno sa napadima nekoliko hiljada albanskih OVK teroristam podržanih avijacijom NATO-a i albanskom vojskom. 

Na vrhuncu borbe Vojska Jugoslavije imala je oko 1.200 vojnika, a OVK, sa dobrovoljcima i albanskim jedinicama pet do šest hiljada.

Termopilska bitka

Termopilska bitka je vođena između saveza grčkih gradova-država i Persijskog carstva kod Termopilskog prolaza u centralnoj Grčkoj avgusta 480. p. n. e.. Brojčano mnogo slabiji Grci su zadržali Persijance tri dana, čime su dobili dovoljno vremena za evakuaciju Atine i pripremu jače armije. Mala sila vođena spartanskim kraljem Leonidom blokirala je jedini put kojim je masivna vojska Kserksa I mogla da napreduje, koristeći povoljan teren, dobru strategiju i dobro obučene vojnike.

Osvajanje Termopilskog klanca je dalo Persijancima mogućnost da kontrolišu široke oblasti sve do Korinta, a posebno im je dalo mogućnost napada na Atinu. Iako pobednici Persijanci su pretrpeli gubitak morala zbog teških gubitaka. Ta bitka je deo Grčko-persijskih ratova.

Informer

Snage OVK su ratovale u smenama, dok je Vojska Srbije o tome mogla samo da sanja, te je ratovala bez odmora.