• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir.rs/Informer.rs

21.02.2022

20:30

NE PLAČI, MATERA, OPET NAM NA SRPSTVO KIDIŠU... Voleo je otadžbinu, za nju je ŽIVOT dao!  OVO SU BILE NJEGOVE POSLEDNJE REČI!

printscreen

Društvo

NE PLAČI, MATERA, OPET NAM NA SRPSTVO KIDIŠU... Voleo je otadžbinu, za nju je ŽIVOT dao! OVO SU BILE NJEGOVE POSLEDNJE REČI!

Podeli vest

Raspad Jugoslavije zatekao ga je u Banjaluci gde je upisao studije i nikad ih nije završio jer je počeo rat

Priča o herojstvu mladića po imenu Aleksandar Kisin, rodom iz Bugojna, iz Bosne i Hercegovine, odlomak je iz knjige "Zov karaule", autora Nenada Milkića.

Kisin je rođen i odrastao je u Bugojnu, gradiću u centralnoj Bosni, u kom su do rata živeli pripadnici sva tri naroda. Raspad Jugoslavije zatekao ga je u Banjaluci gde je upisao studije. Nažalost, nije ih završio, počeo je rat. Pravo iz amfiteatra otišao je na front da brani tek stvorenu Republiku Srpsku.

Na linijama fronta ostao je do potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Onog Dejtona koji je psovao i godinama kasnije, zato što je Bugojno ostalo van granica njegove voljene Srpske.

Sa porodicom je odlučio da zauvek ode, pobegne od prošlosti, i započne novi život u Vojvodini, u Gajdobri. Četiri godine kasnije, kada se zapucalo na Kosovu i Metohiji, prošlost mu je zakucala na vrata.

Majčina molbe nisu pomogle, ni suze majke, ni ubeđenja da je on svoje borbe završio onog dana kada je Bugojno predato drugima.

Majki je samo na rastanku rekao:

- Ne plači, matera. Opet nam na srpstvo kidišu, a moja je dužnost da svetosavlje i Srpstvo uvek branim.

Aleksandar Kisin se sa svojih 27 godina dobro držao i trčao je ravnopravno sa mlađim od njega sedam, osam godina. On je bio jedan od boraca s Košara koji su na teži način naučili šta znači rat.

Bio je srećan i kada je video da će kao dobrovoljac biti raspoređen u 549. Motorizovanu Brigadu i poslat na Košare. Tamo se upoznao sa momcima iz 72. Specijalne koji su kao dobrovoljci ratova u Bosni i Krajini pa su kao iskusni borci imali mnogo zajedničkih tema i dogodovština sa ratišta.

Kada ih je video kako se nešto ranije tog dana provlače između njih i odlaze prema Albaniji, poželeo je da ustane i krene za njima. Sprečili su ga samo urođena disciplina i svest o poštovanju naređenja. Međutim, kada je čuo da su ti momci u nevolji, ništa ga nije moglo zaustaviti da ne poleti prema njima i da svojim grudima, ako treba, raskrči put do njih.

Trčao je uzbrdo, pucao, ohrabrivao druge. Shvatio je da su već napravili rupu u liniji terorista i ustremio se na pukotinu. Kada se oslonio nogom na jedan kamen i krenuo da prekorači na drugu stranu, nešto ga je zaustavilo. Kao da ga nevidljiva ruka ne samo drži, već i tera da klekne. To je i učinio. Video je kako pored njega prolaze drugi vojnici i odlaze prema mestu gde su izviđači upali u zasedu.

- Čekajte mene - hteo je da vikne, ali glasa nije bilo. Levo i desno, ali malo dalje, još uvek su se vodile borbe. Snažno telo se i dalje trudilo da ustane, da krene napred, da ne prihvati neminovno, ali zalud. Mišići više nisu slušali. Pogledao je prema nebu i kao da je video rodno Bugojno i svoju kuću, a pred njom staru majku koja ga je čekala. Samo je izustio:

- E, Bugojno, Bugojno… Ne plači, matera, i ne čekaj me više jer ovaj put ti neću doći.

Sručio se na zemlju. Poživeo je dovoljno dugo da začuje povik nekog od saboraca: "Aleksandre Kisinu?! Ljudi, poginu nam Aca!"

Krajem oktobra 2020. u Gajdobri je naslikan mural heroju Aleksandru Kisinu. Na skupu je u ime porodice Kisin govorio Aleksandrov mlađi brat, Vladimir Kisin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 2 godine

Slava heroju, saučešće porodici. Nadam se da mu se Srbija dostojno odužila.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija