12.06.2024.

10:43

Foto: Informer

Vesti

Šta to krije Dragan Simić? Finansijske mahinacije dekana FPN (FOTO)

Kako saznajemo, DRI je još 2017. godine u Izveštaju o pravilnosti poslovanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu u delatnostima koje se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, utvrdio da fakultet nije organizovao finansijsko upravljanje i kontrolu kao sistem procedura i odgovornosti svih zaposlenih lica. Po nalazu državnog revizora, fakultet ne samo da nije uspostavio kontrolne aktivnosti, već nije ni doneo procedure kojima se vrši provera zakonitosti i dokumentovanje transakcija i poslova u vezi upravljanja javnim sredstvima.

Informer

 

U Izveštaju se navodi da fakultet nije uveo nikakav sistem za nadgledanje finansijskog upravljanja i kontrole sa procenom adekvatnosti njenog funkcionisanja, a takođe nije ni uveo internu reviziju iako je to bilo striktno preporučeno od državnog revizora. 

Da Simić mnogo ne haje za trošenje novca građana Srbije, pokazuje i činjenica da ni danas, sedam godina nakon izveštaja državnog revizora, nije uspostavljena interna revizija niti o tome postoje informacije na sajtu fakulteta. Kako kažu finansijski eksperti, bez interne revizije, neuporedivo je lakše vršiti finansijske mahinacije, zbog čega je izuzetno važno da se ovome posveti dužna pažnja. 

Informer

 

Verovatno kako bi se nadoknadili gubici fakulteta preko leđa studenata, Simić se aktivno zalagao da se školarine studentima povećaju ni manje ni više nego za rekordnih 20%, iako nikakva ozbiljna analiza poslovanja nije prethodila ovakvom predlogu! 

Iako je po zakonu obavezan, Simić nije na internet stranici fakulteta prikazao ništa od onog što je njegova zakonska obaveza. Tako su građani uskraćeni za saznanje koliko para je fakultet zaradio od novca koji daje država kao osnivač, školarina, iznose svih donacija koje fakultet dobija, ali i zarade od projekata i ugovora u vezi sa realizacijom nastave, istraživanja i konsultantske usluge. Na ovaj način je za sve građane način na koji Simić troši novac, ostala tajna!

Informer

 

Na sajtu fakulteta nismo uspeli da pronađemo nijedan od ovih podataka iako je rok za njihovo objavljivanje istekao 31. marta ove godine, a za neobjavljivanje istih zaprećena novčana kazna od 200.000 do 2.000.000 dinara za fakultet, odnosno do 50.000 dinara za Simića kao dekana.

Zato će se, kako saznajemo, finansijskim poslovanjem i nagomilanim nezakonitostima u radu u devetogodišnjem mandatu odlazećeg dekana Simića, baviti i prosvetna i budžetska inspekcija.