• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/M. O.

19.03.2025

09:00

Da li znate zašto je paprika iz Martonoša kod Kanjiže ušla u istoriju! Evo priče

M. O.

Srbija

Da li znate zašto je paprika iz Martonoša kod Kanjiže ušla u istoriju! Evo priče

Podeli vest

Pre tačno 88 godina mađarski naučnik Albert Sent Đerđi za otkriće Vitamina C dobio je Nobelovu nagradu! U njegovom naučnom timu bio je i grof Karas, naučnik i veleposednik iz Martonoša kod Kanjiže...

Grof Karas je, ako niste znali, prvi započeo proizvodnju paprike na poljima u Martonošu i baš iz martonoške paprike, prvi put je izdvojen  C vitamin!

Zato su meštani ovog malog mesta posebno ponosni, jer je baš ova povrtarska kultura koja uspeva samo na njihovom tlu, zaslužna za zdravlje ljudi na celoj planeti!

Ljutu martonošku papriku, uobičajen začin u ishrani, mađarski naučnikproslavio je najpre u naučnim krugovima, a potom je zbog toga dobio Nobelovu nagradu. Prvi je izolovao vitamin C i opisao njegovu antioksidativnu funkciju.

- On je najzaslužniji što je ta paprika postala poznata, jer se naglo povećao njen izvoz posle tog pronalska. Martonoška paprika je vrlo specifičnog ukusa i mirisa i nigde drugde na svetu ne može da se proizvede ovakva - kaže Suzana Hajdin, direktorka SD Martonoš.

 

 

Ovde prerađuju slatku, ljutu začinsku i ljutu tucanu, takozvanu sudžuk papriku. Poput drugih povrtarskih sirovina i kod paprike su u izboru presudne sorte koje imaju kvalitetnu suvu materiju, a pokazalo se tokom godina da najbolji kvalitet iskazuju proizvodi dobijeni iz domaćeg semena.


- Posle berbe, paprika se skladišti na platoima ispred proizvodnog pogona. U zavisnosti od vremenskih prilika, odstoji na tom mestu nekoliko dana. Ako imamo puno sunčanih dana kada se paprika donese, stoji na platou duže, kako bi dozrevala i dobila intenzivniju crvenu boju. Nakon toga, paprika se doprema na predpranje i pranje, a zatim u sušaru, Tu je dotiču razne temperaturne zone, najpre više, a zatim se temperatura postepeno smanjuje, da bi na kraju izašao suvi polu-proizvod - objašnjava naša sagovornica.

Posle sušenja, paprika se melje ili čekića, prolazi postupak sterilizacije, a zatim pakuje i otprema na tržište. Izražen miris i izuzetan ukus slatke i ljute paprike učinili su da postane nezamenljiv začin u pripremi hrane. Ljuta ili slatka, boja martonoške paprike je njeno osnovno merilo kvaliteta i mora da bude intenzivna, jaka i crvena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Umro Ljuba Simović
Kultura

Umro Ljuba Simović

Jedan od najvećih modernih srpskih pesnika i dramskih pisaca Ljubomir Simović preminuo je noćas u Beogradu.

17.04.2025

12:07

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set