• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: M. L.

02.09.2025

08:05

Ovo voće rađa u Dragačevu k'o u Africi: Sve što rodi, sve se proda

M. L.

Srbija

Ovo voće rađa u Dragačevu k'o u Africi: Sve što rodi, sve se proda

Podeli vest

Da je Milanu Jevremoviću iz dragačevskog sela Zeoke pre 10 godina neko rekao da će svoje domaćinstvo izdržavati gajenjem afričke dinje, mislio bi da se šali. Ali, malo po malo, zasadi i prinosi ove voćke su rasli, pa se sad ne kaje! potražnja je toliko velika da se kivano kapariše unapred.

Potražnja je tolika da se kivano, kako se ovo voće izvorno zove, kapariše unapred!

Sve sušnija leta i sve viša temperatura prijaju ovom voću koje se već odomaćilo u našim uslovima. 

- Počeo sam proizvodnju sa svega par semenki koje sam zasadio u čaši i bio sam skeptičan da li će se uopšte primiti. Nisam znao ništa o toj biljci, uglavnom sam informacije sakupljao putem interneta. Kada su nikle, mlade biljke su ličile na rasad krastavca, obezbedio sam im "naslon" i misija je počela - počinje priču Milan. 

I njegovim bližnjima izgled voća je bio neobičan a ukus još neobičniji. 

- Kada jedete, deluje vam kao da je pomešana banana, dinja, krastavac i limeta, ali je vrlo ukusno i pre svega zdravo. Veći deo roda je rezervisan za beogradsko tržište. Restorani i hoteli su mi već rezervisali količine, potpuno je organski i mi imamo taj sertifikat koji uvek nosimo kad prodajemo - nastavlja Milan.

 

 

Zbog dobrog prinosa i velike potražnje Jevremovići su proširili svoje zasade.

- Kivano vrlo brzo raste i mora da se orezuje, inače se mnogo širi. Po svojoj specifičnosti otporan je na visoke temperature i ne trpi veliku količinu vode, tako da nemamo problema sa navodnjavanjem. Gajim ih u plasteniku jer im na taj način obezbeđujem još veću toplotu, ne zahteva velika ulaganja, ne trpi pesticide i čist je organski proizvod. U plastenicima su prinosi veliki i kako vreme bude odmicalo ići ćemo na to da proširimo zasade, jer ovog voća nema mnogo u Srbiji i voleo bih da njegova prerada i proizvodnja zaživi - objašnjava Milan.

A kako bi znali da je kivano zreo i spreman za berbu, Milan je naveo da je dovoljno samo da pogledamo koje je boje, a po njoj možemo znati i koliko je sladak.

- Kivano treba da bude žute boje kada sazri i što duže se ostavi da zri, on postaje sve slađi i slađi. Za razliku od drugog voća on ne truli. Što više uzri on je po kvalitetu bolji, slađi i mesnatiji - kaže Milan koji ovo voće prodaje po ceni od oko 1.000 dinara za kilogram, a njegove poslovne ideje idu daleko. 

- Što da ne? Mogao bih i da izvozim u Evropu, na istok. Dobro rađa - smeje se Milan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set