• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: S.T.

14.11.2025

08:00

Sto kila svinja, 200 kila mast! Ovo je moba koja se jedina održala od davnina do dan danas

S.T.

Srbija

Sto kila svinja, 200 kila mast! Ovo je moba koja se jedina održala od davnina do dan danas

Podeli vest

Svinjokolj je jedan od poslednjih sezonskih poslova pred zimu, a moglo bi se reći i jedina moba koja se zadržala sve do danas na jugu Srbije.

Naime, ovako zahtevan posao, ne može se obaviti bez pomoći komšiluka, najbliže rodbine i prijatelja.

U Poljanici kod Vranja, svinjokolj je prilika za druženje uz sveže meso i vruću rakiju, koja je glavni energent tokom boravka na otvorenom za sve one koji učestvuju u svinjokolju.

Novica Cvetković iz Vlasa u Poljanici, učestvuje u ovom sezonskom poslu.

- Kad se svinja zakolje, krene se u odvajanje mesa koje je za sušenje, zatim, slanine koja se topi u mast i iznutrica, koje moraju brzo da se pojedu, jošu toku dana. Ono što ostane nakon topljenja slanine su čvarsci, od kojih se na jugu Srbije posle dosta dinastanja i prženja, dobija specijalitet sprža - pojašnjava Novica.

Prve parčiće mesa koje „majstori“ skinu sa svinje, a obično su to komšije koje znaju da odrade ovaj posao, daju domaćici koja kreće da meso sprema za ručak, kada se očekuje da glavne obaveze oko svinja budu završene.

- Meso sam naseckala na sitne kockice, dinstala i pržila u svinjskoj masti, dodala alevu papriku i so. Veoma je ukusno, jer je meso sveže, dinstano je dugo na tihoj vatri. Uz ovako jako meso obavezno ide kupus salata, ljute papričice ili neka kisela zimnica - priča Veneta Cvetković.

Svaka domaćica svoju spržu hvali

U susednim dvorištima, oni koji su svinje zaklali ranijih dana već prave spržu. Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja. Iako svi spremaju spržu na gotovo isti način, sve ispadnu različite i svaka će vam domaćica reći da je njena sprža najbolja u selu.

Kada su muškarci oko svinja odradili najveći deo posla, nastupaju žene. One su glavne oko kazana u kome se topi mast i pravi sprža. Za to vreme uz jelo kreće priča, pesma i brojne šale. Svako tvrdi da je njegova svinja najbolja, najveća i da je izvukao najveću korist od nje.

Sva je verovatnoća da je jedne takve večeri, nekada davno nekom strancu na jugu Srbije zapala za oko nesrazmera između zaklanih svinja i ono što je od njih ispalo u svinjokolju.

Tako je verovatno nastala čuvena izreka „U Vranje nema laganje, 100 kila svinja, 200 kila mast, a plus čvarci“.

- Svi pričamo kako nećemo moći da pojedemo mast, meso, spržu. Kako ima puno, ali sve brzo ode već do marta. Posle dva dana udarničkog rada oko mesa, ono koje smo usolili i ostavili ide u pušnice da se suši i dimi.

Tek kada i to završimo, možemo da kažemo da ćemo odmarati i u dugim zimskim večerima uz suvo meso, kiseo kupus i rakiju - kaže Novica.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set