• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: D. K.

20.11.2025

11:07

Dragana pravi najlepše slavske kolače: Otkrila je sve do detalja

D.K.

Srbija

Dragana pravi najlepše slavske kolače: Otkrila je sve do detalja

Podeli vest

Sezona slava i priprema za slavu je u punom jeku, a zbog obaveza na poslu, sve veći broj domaćica odlučuje da slavski kolač kupi.

Dragana Mitić (46) iz Žitkovca kod Aleksinca iz godine u godinu mesi ih sve više, a kako kaže, ima narudžbine za sve slave. 

Njeni slavski kolači, hvale je mnogi, pravo su umetničko delo sa veoma bogatom dekoracijom od testa i kažu da "govore hiljadu jezika".

Foto: privatna arhiva/D. K.

Dragana Mitić za svaku slavu ima posla

 

Dragana je i za sutrašnju slavu, Svetog Arhangela Mihaila, dobila veći broj porudžbina, a pojedine su, kaže, stigle u poslednji čas.

Danas za nju nema predaha jer valja sve uraditi kako treba a najzahtevnije je ukrašavanje po čemu su njeni kolači prepoznatljivi.

- Slavski kolač pravim od jednog kilograma brašna, malo vode, pola kockice kvasca, dve kašičice šećera i tri kašičice soli. Ukrase izrađujem takođe od mekog brašna, sa malo gustina i vode - otkriva naša sagovornica. 

Foto: privatna arhiva/D. K.

Draganini slavski kolači prepoznaju se po bogatoj dekoraciji

 

Ona savetuje da testo za izradu ukrasa bude tvrđe da bi prilikom pečenja zadržali isti oblik.

- Kad oblikujem ukrase, stavljam ih u frižider, s tim što posudu u kojoj su poređani uvijem najpre u krpu, a potom u plastičnu foliju ili kesu da se ne bi previše osušili. A kad testo za kolač stavim u pleh, ja ga pečem u dubljoj šerpui, ukrase pokvasim vodom i lepim za testo. Ne koristim šećer za lepljenje, niti kolač bilo čime premazujem. Prekrijem ga aluminijumskom folijom i pečem jedan sat na 200 do 220 stepeni Celzijusovih. Pred kraj pečenja sklanjam foliju da bi se kolač zarumeneo - objašnjava Dragana.

Slavske kolače i za druge domaćice počela je da pravi pre četiri godine i to zahvaljujući rođenoj sestri njene svekrve.
- Ona je u manastiru Sveti Stefan u Lipovcu naučila da priprema slavski kolač sa ukrasima pa je to i mene naučila i sada mi pomaže u izradi. Nije problem umesiti slavski kolač, ali izrada ukrasa iziskuje vreme, strpljenje i umešnost. Mi sve ukrase pravimo ručno, samo dva kalupa koristimo – jedan na kome je Bogorodica sa Isusom Hristom u naručju i drugi na kome je ispisano ime Isusa Hrista. Jevanđelje pravimo uz pomoć lenjira tako da izgleda kao prava minijaturna knjiga, a crne tačkice koje ima na krajevima krsta i na krajevima naslovne strane su od semena bosiljka - kazala je Dragana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set