• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

18.11.2025

21:40

Najlepši slavski kolač za Aranđelovdan: Po tradiciji se ovo stavlja u testo - kruna trpeze

Shutterstock

Recepti

Najlepši slavski kolač za Aranđelovdan: Po tradiciji se ovo stavlja u testo - kruna trpeze

Podeli vest

Predstavljamo vam proveren recept za slavski kolač koji će biti istinski ukras vaše trpeze za Aranđelovdan.

Slavski kolač nije samo jelo, već simbol mira i blagostanja u domu. Ova osnova recepture omogućava pripremu mekanog i lepog testa, prilagodljivog i posnom i mrsnom meniju.

Kolač je po sastavu posan. Ako želite klasičnu zlatnu, puniju boju, premažite ga jajetom pre pečenja, čime postaje mrsan.

Sastojci:

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

U mlaku vodu izmrvite kvasac i ostavite ga da se aktivira. Kada se na površini pojavi gusta pena, dodajte šećer, so i ulje. Sve dobro izmešajte da se sjedini.

Postepeno dodajte brašno, neprestano meseći smesu. Mesite dok ne dobijete glatko i mekano testo koje se ne lepi za zidove posude. Prekrijte testo čistom krpom i ostavite ga na toplom mestu da naraste (oko 30 minuta).

Naraslo testo prebacite na radnu površinu i podelite na dva dela. Prvi deo premesite i stavite ga u centar okrugle tepsije. Drugi deo podelite za dekoraciju:

  • Od jedne polovine napravite pletenicu kojom ćete oivičiti ivice kolača unutar tepsije.
  • Ostatak iskoristite za ukrase: napravite dve manje pletenice koje će činiti krst, te formirajte ružu za sredinu.
  • Opciono: Od ostatka testa možete napraviti i tradicionalne ukrase (ptica, grožđe, knjiga, itd.).

Foto: Shutterstock

 

Oblikovani kolač ostavite da odmori još 15 minuta.

Posna opcija: Premažite ga mešavinom ulja i vode.

Mrsna opcija: Premažite umućenim jajetom za intenzivniju, zlatnu boju.

Stavite kolač u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta. Ako primetite da ukrasi previše tamne, prekrijte ih aluminijumskom folijom da izbegnete zagorevanje.

Po završetku pečenja, u sredinu ruže se tradicionalno stavlja grančica svežeg bosiljka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set