• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: M.O.

07.12.2025

08:00

Jelo se i pilo, niko gladan otišao nije! U Adorijanu podeljeno na hiljade kobasica i hurki

M.O.

Srbija

Jelo se i pilo, niko gladan otišao nije! U Adorijanu podeljeno na hiljade kobasica i hurki

Podeli vest

Proizvođači i ljubitelji kobasica okupili su se četrnaesti put t u Adorjanu kod Kanjiže.

Glavni deo Festivala kobasica i hurki je masovno međunarodno ekipno takmičenje u izradi ovih suvomesnatih delikatesa na licu mesta, a ove godine posetiocima je besplatno podeljeno čak 9.000 kobasica i 1.000 hurki. Posebna atrakcija bila je barbika od slanine.

Postoji izreka koja kaže da ,,ima više dana nego kobasica", ali postoji i mesto Adorjan u kojem je više kobasica nego dana. Celodnevni Međunarodni festival kobasica i hurki okupio je 139 ekipa iz Srbije, Mađarske, Slovačke i Rumunije. Nepregledan broj ugostiteljskih štandova u velikom šatoru i na otvorenom posetila je reka ljudi koji su na licu mesta gledali kako se meso meša, melje, puni u creva, kuva i peče. Raspoloženi, srdačni i spremni za druženje i čašćavanje, tradicionalno, bili su učesnici programa i organizatori.

- Trudimo se da napravimo što bolje kobasice i hurke. Uvek ima nekih detalja i malih tajni, nešto dodamo, da niko drugi ne zna. Za dobre kobasice najvažniji je dobar materijal i začini. Kvaliteno meso, beli luk, so, biber i mlevena crvena paprika. Pravi se tradicionalno, onako kako i moja porodica voli - kaže Atila Zezi, iz ekipe Adorjana..

- U Banatu se prave kobasice sa solju, biberom I belim lukom. Te kobasice se ne dime, već suše na promaji-dodaje Milorad Bojić iz Novog Bečeja.

Za one kojima je pravljenje kobasica slabija strana, objašnjenje daju iskusni vojvođanski gastronomi.

- Hurka je mađarsko nacionalno jelo, a mi smo od Mađara nasledili kako se pravi. Kobasice se prave od čistog mesa, a hurke od iznutrica i pirinča, bez paprike. Kad je friško, ukusno je i jedno i drugo, a najbolja je kobasica, a može da se jede i sirova. Hurka je polutrajna i mora da se peče-objašnjava Radovan Subin iz Kikinde.

Foto: M.O.

 

Organizatori su se pobrinuli da učesnicima obezbede meso za takmičenje, dok su začine sami doneli.

- Cilj manifestacije je da sačuvamo tradiciju pravljenja hurke i kobasice-navodi Čaba Boršoš, predsednik MZ Adorjan i organizator manifestacije.

Foto: M.O.

 

 

Manifestaciju je posetio i Juhas Balint, predsednik Skupštine Vojvodine.

- Ovo je jedna od najmasovnijih manifestacija u Vojvodini. Adorjan ima manje od hiljadu stanovnika, a svake godine ugosti 15 puta više ljudi. Svakako iz turističkog aspekta festival je jako važan, ali i negovanje tradicije i način na koji se ujedinjuje jedno naselje i stavlja se na mapu Srbije i regije-istakao je on.

Foto: M.O.

 

 

Na dan festivala gastronomije u Adorjanu, dovoljno je da se  samo prošeta između takmičarskih štandova, i veseli kobasičari ponudiće sve što vam je ukusu drago: čvarke, slaninu, šunku, švarglu i hurku, a naposletku, kraljicu zimskih dana-kobasicu. Prava atrakcija ove godine bila je i barbika, lutka obložena slaninom.

Foto: M.O.

 

Vrlo povoljno mogla su da se pojedu tradicionalna jela, ali i glavni takmičarski favoriti, koji su se besplatno delili posetiocima u ogromnim količinama. Podeljeno ih je čak 10 hiljada -9 hiljada kobasica i hiljadu hurki. Za celo selo bilo je i repete, a kako tradicija nalaže, niko od posetilaca nije otišao kući gladan i žedan, što je domaćinima i najvažnije.

 

 

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set