• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Z. G.

08.12.2025

12:39

Srpski specijalitet u svetskom vrhu: Evo kako da ga spremite

Z. G.

Srbija

Srpski specijalitet u svetskom vrhu: Evo kako da ga spremite

Podeli vest

Na listi 100 najboljih jela na svetu za 2025/2026. koju svake godine objavljuje sajt "Tejst Atlas“ užička komplet lepinja zauzela je 8. poziciju!

Pored fotografije, na sajtu su objavljena i tri mesta gde su ocenjivači probali najbolje komplet lepinje. Dva mesta su u Užicu, a jedno na Zlatiboru. 

Nekada je ovo jelo bilo jedinstveno i zvalo se "lepinja sa sve" i njena proizvodnja je počela šezdesetih godina u užičkoj pekari "Kod Šuljage". Danas, naslednik posla i njen vlasnik Dragan Lazić, kaže da je izuzetno ponosan na svoju lepinju.

Pekara i danas radi i jedini proizvod u njoj koji se pravi i prodaje je "lepinja sa sve".
- U 2023. godini bili smo prvi, a ovo sada je izazov da budemo još bolji – kaže Dragan.

On je pojasnio da je njegova "lepinja sa sve" u stvari tzv. "komplet lepinja" ili "kompletuša", kako je još zovu. Još 2005. godine on je zaštitio svoj proizvod.

- Njeno izvorno ime je "lepinja sa sve", a "kompletuša" ne ide bez jogurta, jer su deca tražila jogurt uz nju pa su je tako prozvali. Pravi naš proizvod se sastoji od lepinje, kajmaka, jaja i pretopa – kaže Dragan i dodao je da su je "stručnjaci" nazvali "komplet lepinja".

 

 

I posle više od pola veka ovaj specijalitet se pravi na stari način. Radnica u pekari Vida objašnjava način pravljenja.
- Kompletna proizvodnja je u pekari. Ovde se pravi testo, a onda se lepinje peku u staroj zidanoj srpskoj peći gde je direktno loženje isključivo sa bukovim drvima. Kada je ispeče, seče se poklopac tako da bude malo udubljena. U nju stavljamo pomešani kajmak i jaje, pa se to ponovo peče nekoliko minuta, zavisi kako ko voli, da li življu ili pečeniju. Na kraju, isto po želji se stavlja količina pretopa. Pretop je uglavnom mešavina masti koja ostaje pri pečenju praseta i jagnjeta mada imamo i posebno, jer imamo goste koji ne jedu svinjske proizvode – objasnila je Vida.


I svaki dan je pekara puna. Lokacija je kao i nekada, s tim što ju je Dragan pre dve godine "osvežio".
- Pekara je napravljena 1826. godine. U međuvremenu su bile neke manje rekonstrukcije, ali ovo je bila najveća. Adaptiran je samo prostor, a što se tiče proizvodnje sve je isto, na tradicionalni način. Zidovi su od kamena koji je autentičan, koji je tu bio još u tursko doba. Isto tako i grede su ostale iz tog vremena  – kaže Dragan.
I u ovakvoj atmosferi, gde se oseća duh pređašnjih vremena, jesti ovaj specijalitet, predstavlja pravi gurmanski ugođaj i to za 300 dinara, a sa jogurtom za 50 dinara više. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set