• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Z. G.

15.12.2023

08:10

Stranci oduševljeni našom komplet lepinjom! Proglašena za najbolji doručak na svetu! Ovako se pravi!

Z. G.

Srbija

Stranci oduševljeni našom komplet lepinjom! Proglašena za najbolji doručak na svetu! Ovako se pravi!

Podeli vest

Nije prvi put da stranci veličaju srpske specijalitete, ali je na listi gastronomoskog sajta "Tejst Atlas" od 100 najboljih svetskih predloga za doručak pobedila komplet lepinja i to ona iz pekare "Šuljaga" iz Užica!

Tako i stoji na sajtu Tejst atlasa, gde crno na belo piše da komplet lepinja deli 1. mesto sa malezijskim jelom "rota kanai" sa istim ocenama. Iza njih je doručak iz Brazila, pa Grčke i tako redom.

Ispod ocene i lokacije na listi piše i "Šuljaga". Reč je o privatnoj pekari u Užicu, u kojoj su šezdesetih godina prošlog veka prvi put počeli da prave ovaj obrok.

Foto: Z. G.

Komplet lepinja deli 1. mesto sa malezijskim specijalitetom Roti canai

Današnji vlasnik je Dragan Lazić, koji je nasledio posao, a 2005. godine je i zaštitio svoj proizvod. Posebno mu prija što se opet komplet lepinja našla među najboljima ovog svetskog kulinarskog sajta. 

Foto: Z. G.

Komplet lepinja se od 60-ih godina prošlog veka pravi se na isti način

Dragan kaže da je njeno pravo, izvorno ime "lepinja sa sve" ili "kompletuša", pa su je otuda kasnije prozvali "komplet lepinja".

Foto: Z. G.

Dragan Lazić, vlasnik pekare "Šuljaga"

– Njeno izvorno ime je "lepinja sa sve", a "kompletuša" je sa jogurtom, jer su deca, obično, tražila jogurt uz nju pa su je tako prozvali. Pravi naš proizvod se sastoji od lepinje, kajmaka, jaja i pretopa – kaže Dragan.

Foto: Z. G.

To je ta "lepinja sa sve"

Kako se pravi komplet lepinja

"Lepinja sa sve" se i posle više od pola veka pravi na stari način. Kompletna proizvodnja je u ovoj pekari, tu se pravi testo, a onda se lepinje peku u staroj zidanoj srpskoj peći gde se vatra loži isključivo bukovim drvima.

Kada se ispeče, seče se poklopac lepinje a u donji deo stavlja se kajmak pomešan s jajetom, pa se ponovo vraća na vatru da se zapeče. Na kraju se, po želji, dodaje pretop, moča ili saft od pečenog svinjskog ili jagnjećeg mesa.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set