• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: I. M.

11.12.2025

13:32

Znate li šta je čips od svinje: Ovako ga prave pravi majstori

I.M.

Srbija

Znate li šta je čips od svinje: Ovako ga prave pravi majstori

Podeli vest

U selima čačanskog kraja ne prođe vikend a da kod domaćina u dvorištu ne zaskiči "ranjenik"!

Okupi se ekipa i udarnički od jutra do mraka bakću se oko "ranjenika" i sve uz meze i rakiju. Ništa čudno, tako ovde, tradicionalno izgleda svinjokolj, i tako odve, odvajkada zovu dobro uhranjenu svinu 'ranjenik!

Glavni posao obavlja mesar s iskustvom, ali svaka pomoć tog dana je domaćinu dobrodošla. U zavisnosti od težine 'ranjenika često se u jednom danu na stolu nađe od 300 do 500 pa i više kilograma mesa, slanine, kavurme, paufleka i drugih mesnih prerađevina.

Nijedan se posao u Šumadiji ne počinje bez tranzistora, pa ni svinjokolj. Dok iz zvučnika dopiru zvuci dvojke i zvonak glas Radiše Uroševića, pod blatnjavim tremom svi u glas pevaju "Tri četiri nedelje, vodenica ne melje...".

To je znak da domaćica tada mora veselu družinu držati na oku, jer se stvar može oteti kontroli. 

- Svake godine u vreme svinjokolja kroz kuću prođe dosta naroda, svraćaju ljudi na čašu kuvane rakije ili vina, a usput se jede meso koje se peče direktno na varti ispod ranije. Naravno, majstori koji rade "posek" ne propuštaju priliku da sa svima nazdrave, a to nekada nije najpametnije. Dok se mast ne isprži i čvarci ne ocede, mora svi da su prisebni. Dovoljno je samo nekoliko minuta nepažnje, pa da mast zagori. Takođe nije dobro da se mast preprži, tačno se zna, kad čvarci u raniji imaju zlatno-braon boju, ranija se skida sa varte i počinje proces - priča Vera Anđelić iz sela kod Čačka. 

 


Čvarci su oduvek bili delikates koji se priprema gotovo čitavog dana. Kada se skinu prvi "kaiši" slanine i iseku na kocke, u velikoj posudi od od prohroma, poznatoj po nazivu "ranija", jedan od članova vesele družine iz ruku ne ispušta golemu drvenu varjaču.

- Kad se prvi komadi masti ubace u raniju u koju se prethodno sipa kofa vode, mast mora da se meša sve vreme. Mast se topi i po četiri pa i pet sati. Gotova je tek kada istopljeni čvarci izađu na površinu i imaju braon-zlatnu boju. Tada se mast skida sa vatre i odvaja od čvaraka. Specijalnom presom čvarci se stiskaju i oslobađaju viška masti. Mi, ovde u Šumadiji volimo da čvarci budu mesnati, hrskavi kao čips i krupni. Obavezno se sole dok su još vreli - priča Milivoje Anđelić, glavni majstor kod rođaka iz familije.

Čvarci su jedini suvomesnati proizvod koji ne može da se dobije kakvom industrijskom proizvodnjom ili mašinskom preradom. Njihova trenutna cena po kilogramu na čačanskoj mrsnoj pijaci se kreću od 1.600 do 2.000 dinara za kilogram. Domaćini koji praktikuju "svinjokolj" čvarke ne prodaju i to je obično prvi produkt od svinjskog mesa koji se najpre pojede. Poznavaoci kažu da od svinje težine oko 200 kilograma, izađe oko 50 kilograma masti. Čvaraka bude između dva i dva i po kilograma.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Nenad Stefanović odgovorio Stamenkoviću: Zajedno sa Dolovac ste najodgovorniji za haos u Tužilaštvu
Politika

Nenad Stefanović odgovorio Stamenkoviću: Zajedno sa Dolovac ste najodgovorniji za haos u Tužilaštvu

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović reagovao je povodom učestalih istupa u javnosti Predsednika Visokog saveta tužilaštva (VST) Branka Stamenkovića u kojima ga lično targetira, a posebno zbog navoda u intervjuu za list “Vreme” od 11.12. 2025. godine, pod naslovom "Da li će Nenad Stefanović postati svemoćni tužilac".

11.12.2025

12:33

Hronika

Planeta

Zabava

Zabava za celu porodicu: Nove epizode serije „Krunska 11“
Kultura

Zabava za celu porodicu: Nove epizode serije „Krunska 11“

Nove epizode porodične serije „Krunska 11“, u produkciji Zillion filma i TS Media, stigle su na Superstar TV kanal, osvajajući srca svih generacija gladalaca. Tokom prethodnih sezona, taj domaći hit privukao je pažnju javnosti kroz zabavne komšijske zaplete i emotivnu atmosferu koja neguje duh zajedništva, a odsustvo scena nasilja seriju je naročito približilo i najmlađoj publici.

11.12.2025

10:15

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set