• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

18.12.2021

16:49

PEKAR OTKRIVA KAKO SE PRAVI NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ Ovo je tačan recept, a tajna je u PRAVIM BROJKAMA

Srbija

PEKAR OTKRIVA KAKO SE PRAVI NAJBOLJI SLAVSKI KOLAČ Ovo je tačan recept, a tajna je u PRAVIM BROJKAMA

Podeli vest

Pred nama je sezona slava, a ona koju, kako se kaže, pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste dočekujemo već sutra. Sveti Nikola je po pravilu posna slava, a obavezan sastojak svake slavske trpeze je slavski kolač.

Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu kaže da se ovakvi kolači prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodavanja bilo kakvih aditiva.

- Odnos brašna i vode je sledeće: na kilogram brašna ide 500 mililitara vode i sa dva odsto soli i tri odsto kvasca dobijamo testo od kojeg se prave slavski kolači. Od trenutka kada se zamesi testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji, a posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta spremno je za pravljenje kolača - kaže pekar.

Obradović navodi da se kasnije svaki slavski hleb ukrašava po ličnoj želji, a izbor mogu biti pletenice, klasje žita, ruža, golub, ali da je važno da se oni prave od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli, kako taj ukras ne bi ispucao i da bi bio lepši i bolji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom
Politika

Održan sastanak Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom sa Poslaničkom grupom Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Srbijom

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Radoslav Milojičić i članovi Grupe Staša Stojanović i mr Milovan Drecun, razgovarali su, preko zoom platforme sa članovima Poslaničke grupe Vrhovne rade Ukrajine za međuparlamentarne odnose sa Republikom Srbijom, predvođenom potpredsednikom Grupe Dimitrijem Natalukhom.

28.10.2024

20:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set