• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: S.T

17.03.2022

12:06

DA LI ZNATE KOJI JE JUŽNJAČKI SPECIJALITET OD SVINJSKOG MESA? Retko ko može da mu odoli, a u Srbiji je ovo jelo postalo prava atrakcija (FOTO)

Informer/S.T

Srbija

DA LI ZNATE KOJI JE JUŽNJAČKI SPECIJALITET OD SVINJSKOG MESA? Retko ko može da mu odoli, a u Srbiji je ovo jelo postalo prava atrakcija (FOTO)

Podeli vest

Prženica ili sprža je južnjački specijalitet od svinjskog mesa, koji se pravi od čvaraka nakon topljenja masti

Ranije su spržu pripremali samo u vreme svinjokolja, ali poslednjih godina se pravi tokom čitave zime i ranog proleća, tačnije sve dok su dani hladni, a temperature oko nule ili u minusu.

Zbog hladnog vremena ovih dana sprža stiže na mnoge trpeze i to upravo ona domaća, ne industrijska.

Foto: Informer/S.T

Gotova sprža

Kao i kod ajvara, svaka kuća ima neku svoju tajnu spremanja sprže. Iako svi spremaju spržu na gotovo isti način, sve ispadnu različite i svaka će vam domaćica reći da je njena sprža najbolja.

Kada su muškarci posle klanja svinja odradili najveći deo posla, onda nastupaju žene. One su glavne oko kazana u kome se topi mast i pravi sprža.

- Prvo se slanina, tj salo topi u kazanu. Kada se odvoji mast, čvarci koji su ostali dodatno se kuvaju. U njih se doda i meso od kostiju, koje su ranije kuvane, dakle, da se sve upotrebi, odnosno ne baci.

Foto: Informer/S.T

Mast

Onda se u te čvarke i sitno seckano meso, dodaje voda i so, to se kuva, uz stalno mešanje nekoliko sati.

- Kada voda ispari, onda se tako na končiće usitnjeni čvarci, dodatno cede i tada je sprža gotova - objašnjava proces pravljenja sprže jedna od ovdašnjih domaćica.

Neke domaćice u spržu dodaju i alevu papriku, pa mast od isceđena od nje bude crvenkasta i takođe se upotrebljava, ali smao uz određena jela.

Tako oceđena sprža, stavlja se u sudove, čuva na hladnom i konzumira najčešće do leta. Može da se stavi i u zamrzivač i čuva duže.

Foto: Informer/S.T

Sprža

Sprža je veoma hranjljiv i kaloričan specijalitet, a nešto je između čvaraka i duvan čvaraka, s tim što je u rangu delikatesa, na stepenici više, kažu ugostitelji.

Jede se uz hleb, naročito je ukusna ako je hleb vruć. Takođe, veoma često je meze, a uz nju je obavezna turšija, kiseo kupus i rakija ili domaće vino poznatije kao kominjak.

Poseban specijalitet je ispžena kisela paprika sa spržom, koja može da bude i samo ručak, upravo zbog svoje kaloričnosti.

Većina restorana na jugu Srbije imaju je poslednjih godina u ponudi i to najčešće onu industrijsku.

Foto: Informer/S.T

 

Naravno, domaća je neuporedivo bolja i kada bi nekog pitali za cenu, ne bi znao da vam kaže, jer je ljudi retko prodaju, već je čuvaju za svoju upotrebu.

Svako domaćinstvo koje je sprema, izneće vam je na sto kao gostu i spakovati malo da ponesete kući.

Što se sprže tiče, Leskovčani su uspeli da joj zaštite geografsko poreklo, mada se ona spema načitavom jugu Srbije.

Bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 2 godine

PRAVI SE TO I NA SEVERU. PORED SVEGA TOGA SE DODA I PRAZILUK, SKUVANA STARA KOKA ILI PEVAC, I JOŠ PONEŠTO I BUDE PRSTE DA POLIŽEŠ DO D.... A

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set