• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

21.09.2022

08:54

U STARIM NOŠNJAMA BAKA I PRABAKA BELOBLAĆANKE SPREMAJU SLATKO-SLANE POSLASTICE! Kad se ove žene okupe bogata trpeza je zagarantovana!

M.N.

Srbija

U STARIM NOŠNJAMA BAKA I PRABAKA BELOBLAĆANKE SPREMAJU SLATKO-SLANE POSLASTICE! Kad se ove žene okupe bogata trpeza je zagarantovana!

Podeli vest

Slatki dan u selu Belo Blato, kod Zrenjanina, manifestacija je koja se 14. put održava poslednjeg septembarskog vikenda, na kojoj žene iz sela, uz brojne goste, prave zimnicu, ali i druge slatko-slane poslastice, bez kojih kompot, slatko od krušaka, lubenice i dunja, ajvar, pinđur i turšija, ne bi bili ono pravo

- Mi to tako evo već skoro deceniju i po, okupimo se, uz stare nošnje naših baka i prabaka, od rane zore sve zamiriše umilnim mirisom pečenih beloblatskih crvenih paprika - kaže Suzana, domaćica iz ovog sela, ne skrivajući zadovoljstvo što će zimnicu pripremati u društvu svoje dve ćerke i četiri unuke.

Foto: M.N.

Dok se štrudle od kiselog testa, sa makom, orasima, rogačem, višnjama, skorupom i mladim sirom, razvlače i prave, slane kiflice sa kimom i susamom, već su u rerni šporeta, Smederevca, na sušeno bukovo drvo.

Foto: M.N.

- Osim ajvara, domaću kuvanu rakiju od šljive, da se podigne raspoloženje, a recepte za ove tradicionalne specijalitete, uglavnom svi znaju, praviću pinđur, jer ga moji ukućani obožavaju - ističe Mirjana Markuš, odajući samo delić famoznog recepta za njen pinđur, koji je kao i ajvar cevene boje, ali u njega, psim crvenih, idu i zelene paprike šilje, paradajz, beli luk, lišće od celera i peršun.

Foto: M.N.

Kitnikez je, uglas poručuju Beloblaćanke, zaštitni znak ovog sela, u kojem se priča brojnim jezicima, osim srpskog, mađarskog i slovački, rumunski, rusinski, romski, bigarski i još ponekim, a on je neka  vrsta slatkog džema i slatkog od dunja, kao kolač, sa svojstvenim ukusom koji najviše deca obožavaju.

Slatko od lubenica, belih trešanja sa nanom i šafranom, takođe su specifične slatke komponente svake stelaže u špajzu sa zimnicom, uz raznoliku turšiju, krastavce koji se u staklenoj tegli kisele na suncu, papriku dugmetaru i kornišone.

- Dođite u Banat, na Slatki dan u Belom Blatu, uz pesmu i igru, sve će Vam biti mnogo jasnije i ukusnije - poručuju Beloblaćanke.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set