OVO JE NAJOPASNIJA NAMIRNICA KOJU SMETE DRŽATI ZAMRZNUTU NAJVIŠE 4 MESECA! Nutricionistkinja Stanković otkrila pravila čuvanja hrane u zamrzivaču
Podeli vest
Zamrzavanje hrane jedan je od najraširenijih načina čuvanja namirnica. Međutim, mnogi ne znaju koliko dugo, na primer meso, sme da bude u zamrzivaču, napominje nutricionistkinja dr Veroslava Stanković.
Živinsko meso sme do godinu dana da se čuva u zamrzivaču, a ukoliko je rasparčano, do devet meseci. Jagnjetina devet meseci, dok svinjetina i junetina, šest do devet meseci. Već u devetom mesecu bi trebalo da se izbaci iz zamrzivača, navodi doktorka.
Povišen nivo masnoća u krvi uglavnom se otkriva slučajno, na sistematskim pregledima. Ovaj metabolički poremećaj ne boli niti upozorava osobu da se nešto dešava u organizmu. Prvi simptomi povišenih masnoća u krvi uglavnom su kardiovaskularni problemi, kao što su srčani ili moždani udar.
25.03.2021
07:56
„Svako meso i svaka obrada mesa dovodi do gubitka nutritivnog kvaliteta. Međutim, zavisno od načina na koji zamrzavamo i higijenske pripreme pre toga, može doći i do pojave crevnih bolesti, tzv. alimentarnih infekcija, ukoliko posle toga ne bude dobro termički obrađeno“, ističe gošća Jutarnjeg programa.
Prvo i osnovno jeste gubitak kvaliteta i gubitak organoleptičkih svojstava hrane, odnosno gubitak ukusa samog mesa. Zbog zamrzavanja dolazi do promena na nivou proteina i dolazi do razgradnje vitamina. Minerali koji su nam neophodni ostaju u mesu, ali svi ostali nutritivni sastojci gube svoje vrednosti.
„Najopasnije je mleveno meso zato što se prilikom mlevenja meso uzima u ruke, a nikada nismo sigurni koliko su te ruke našeg mesara čiste, ali i koliko su naše ruke čiste. Tako da ono može u frižideru da bude maksimalno dva dana, jer već gubi kvalitet i dobija onu braonkastu skramicu na sebi. U zamrzivaču sme da bude maksimalno do četiri meseca“, naglašava dr Stanković.
Riba u zamrzivaču
Sveža riba u frižideru sme da se čuva maksimalno dva dana. U zamrzivaču, pak, duže može da se čuva posnija riba i tanji fileti, maksimalno do šest meseci. Međutim, masna riba sme samo tri meseca.
Posna riba sadrži više vode i prilikom zamrzavanja se uništavaju i bakterije. Masnoća se ne zamrzava, ona nastavlja da pliva na površini, tako da u delovima oko masnih naslaga mogu da prežive bakterije, a ujedno ostaju i štetne mineralne materije i toksini.
Voće i povrće
Voće i povrće može duže da boravi u zamrzivaču, ali zavisno i od toga kako ga pripremimo. Voće se uglavnom zamrzava sirovo i može od osam do 12 meseci da bude u zamrzivaču.
„Voće ne gubi mnogo nutritivnih svojstava, jer u principu u voću i povrću imamo mineralne materije koje se ne gube i imamo hidrosolubilne vitamine i ne dolazi do njihove razgradnje. Gube se, ali u manjem procentu nego prilikom termičke obrade“, dodaje doktorka.
Foto: Shutterstock
Svaka namirnica ima rok upotrebe i kada je zaleđena
Povrće može do 12 meseci da se čuva u zamrzivaču i u sirovom i u blanširanom stanju.
Ima li kisela zimnica rok trajanja?
Najbolji način da znamo koliko neka zimnica može da traje dovoljno je da pogledamo dekleracije na takvim proizvodima u prodavnicama, a to je uglavnom do godinu dana.
Osim toga, trajnost proizvoda zavisi i od mesta gde čuvamo zimnicu. Ukoliko su podrum ili ostava topliji, tu ne bi trebalo duže od godinu dana čuvati turšiju i ostalu zimnicu.
Ukoliko čuvamo u podrumima sa nižom temperaturom ili u frižiderima do četiri stepena Celzijusa, može da stoji do godinu i po do dve, maksimalno.
Konzervansi
Razni konzervansi, esencije i drugi aditivi koji se dodaju u zimnicu, po rečima doktorke Veroslave Stanković, ne utiču mnogo na nutritivni sastav namirnica. Oni dovode do fermentacije, održavaju svežinu i sprečavaju razvoj bakterija, tako da održavaju proizvode u dužem vremenskom periodu.
„Ključ je u spoljašnjoj temperaturi na kojoj se namirnice razgrađuju i postaju mekše, čime gube i organoleptička svojstva, ali mogu da dovedu i do kontaminacije jer je to veća količina vode i sredina u kojoj bakterije lako uspevaju“, navodi nutricionistkinja dr Veroslava Stanković.
Vreme je da kiseli kupus vadimo iz kace
Kiseli kupus je odlična namirnica, pre svega zbog svog probiotskog dejstva i velike količine Ce-vitamina. Međutim sa toplijim danima, kada temperature prelaze osam stepeni Celzijuzovih, dolazi do razmekšavanja kupusa i stvaranja neprijatnog mirisa.
Zato doktorka Stanković savetuje da sada izbacimo kupus iz kace i premestimo u zamrzivač da bi nam duže trajao, ali ga nikako ne treba izbaciti iz ishrane.
Ali kada dođe leto, bolje je da pređemo na sveži kupus.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Povišen nivo masnoća u krvi uglavnom se otkriva slučajno, na sistematskim pregledima. Ovaj metabolički poremećaj ne boli niti upozorava osobu da se nešto dešava u organizmu. Prvi simptomi povišenih masnoća u krvi uglavnom su kardiovaskularni problemi, kao što su srčani ili moždani udar.
Sramna scena zabeležena je u Zemunu, gde je jedna starija sugrađanka morala peške da se probija kroz gužvu, budući da saobraćaj nije funkcionisao na mestu gde su se blokaderi okupili.
Poznati biznismen Branko Babić, koji je poslednjih meseci ozbiljno nagazio blokadere i zadao im velike muke na društvenim mrežama jer razobličava njihove laži, ali i namere u rušenju Srbije, ponovo je na duhoviti način opleo po nekadašnjem košarkašu, a sada zgubidanu broj jedan Vladimiru Štimcu.
Favorizovanje Albanije u procesu proširenja EU je potpuno neprihvatljivo, kaže šef poslaničke grupe Slobodarske stranke Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Maksimilijan Kraus i ukazao da EU na Srbiju vrši pritisak jer ne želi da se priključi "ludilu sankcija".
Danas smo svedoci još jednog blokaderskog maltretiranja građana ali ovog puta svoje nasilje sprovodili su nad bolesnom bakom kojoj je zbog njih izrečena i kazna od strane policije.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Policija u Beogradu uhapsila je večeras u Beogradu Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), visokopozicionirane pripadnike škaljarskog klana, za kojima su raspisane Interpolove međunarodne poternice za ubistva, kao i krivična dela u vezi sa oružjem i organizovanim kriminalom.
Nenad K. (30) koji je pogođen sa više hitaca u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu prebačen je sa teškim povredama u operacionu salu u Urgentnom centru!
Ekonomski stručnjak Džefri Saks upozorava da bi konfiskacija 140 milijardi evra ruske imovine mogla da dovede do ozbiljnog finansijskog poremećaja u EU.
Ilon Mask, vlasnik platforme X, oštro je reagovao na kaznu od 120 miliona evra koju je Evropska unija izrekla njegovoj mreži zbog kršenja pravila o transparentnosti.
Evropski lideri tajno upozoravaju predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da bude oprezan prema američkim naporima da postignu mirovni sporazum s Rusijom, prenosi Vol Strit Žurnal.
Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je novinarku Kejtlin Kolin iz Si-En-Ena zbog pitanja o povećanju troškova nove Balne dvorane Bele kuće, nazivajući je „glupom i gadnom“ i označivši Si-En-En kao „lažne vesti“.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Iako kalendarska zima još nije stigla, dani su već izuzetno hladni, što osećaju i naši kućni ljubimci, uprkos svom krznu, a stručnjaci su posebno izdvojili pet rasa.
Na svom Instagram profilu, popularni lekar i nutricionista dr Poma nedavno je objavio listu ulja za koja smatra da su najzdravijim izborima u ishrani. Istakao je tri namirnice: goveđi loj, ulje oraha makadamije i kokosovo ulje.
Ako tražite jednostavnu, ukusnu i posnu torta koja se ne peče, onda je posna pesak torta idealan izbor. Kombinacija namirnica dovešće vas do najboljeg užitka posle kog će svako tražiti parče više.
Dani kada ste morali da pitate za šifru ili tražite papirić zalepljen na ruteru polako odlaze u prošlost. Zahvaljujući savremenim opcijama povezivanja, sada možete pristupiti WiFi mreži bez ikakvog kucanja lozinke.
Pravila drugog kruga "Zvezda Granda" razlikuju se od onih u prvom, a voditelj Voja Nedeljković objasnio je koncept koji će važiti u narednim emisijama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar