• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

23.10.2024

15:06

Roditelj pretio, vređao i gađao flašom direktora! Detalji nasilja u osnovnoj školi u Nišu: Hitno se oglasio kolektiv ove ustanove

D.K.

Vesti

Roditelj pretio, vređao i gađao flašom direktora! Detalji nasilja u osnovnoj školi u Nišu: Hitno se oglasio kolektiv ove ustanove

Podeli vest

Povodom napada na direktora Osnovne škole "Miroslav Antić" koji se dogodio pre dva dana danas se oglasio kolektiv te škole i najoštrije osudio napad.

- Roditelj predškolskog deteta koje pohađa ovu školu, rezigniran zbog postavljanja kapije i zabrane parkiranja u školskom dvorištu, upao je u kancelariju direktora, vređao ga, psovao i pretio mu, a na kraju ga i gađao flašom vode, pogodivši monitor koji je bio tik ispred direktora, na radnom stolu za kojim je sedeo. Na sreću svih, do povreda nije došlo - rečeno je u saopštenju.

Ovaj incident, koji se dogodio pre samo dva dana, ostavio je iza sebe niz pitanja bez odgovora, a kolektiv škole izuzetno je uznemiren povodom nasilja koje je pretrpeo njihov direktor.

- Šta bi bilo da se ovom čoveku koji je vandalski ušao u školu pod rukom našao neki drugi predmet, a ne flaša vode? Šta da je bio precizniji? Znamo li da li je bio naoružan? Кoliki je bio njegov bes i na šta je bio spreman? Šta bi se desilo da je fizički nasrnuo? Кako bi reagovala deca da su videla da neko nepoznat napada direktora? Sva ova pitanja zamenjuje jedno: šta treba da se dogodi da prestanu ovakva dešavanja?Da li treba čekati da neki roditelj, nezadovoljan ocenom koju je dete dobilo, na sred časa uđe u učionicu i pred decom nasrne na učitelja ili nastavnika? Da ga vređa ili pokuša fizički da se obračuna sa njim dok deca gledaju? A ako je u pitanju učiteljica ili nastavnica? Da li dečaci treba da gledaju kako muška ruka kreće ka ženi - zapitali su u školi "Miroslav Antić".

Prema rečima zaposlenih u toj ustanovi poslednjih godinu i više dana svedoci smo vršnjačkog nasilja. Kad su uzroci u pitanju, podeljena su mišljenja ko je više kriv. Ali jedno je sigurno - roditelji su ti koji su decu izrodili, vaspitavali i kao sedmogodišnjake upisali u školu.

Foto: D.K.

 

Pričali su im da nije lepo tući se, svađati se, mrzeti, ne biti dobar drug. Stiče se utisak kao da su jedno zaboravili - roditelji su najveći uzori svojoj deci i njihovo ponašanje je model dobrog ponašanja, jer su to mama i tata.

- Imajmo na umu, u nadi da se ništa slično više neće dešavati u našoj školi - deca imitiraju manire roditelja, zato pazimo na ponašanje, misli i dela ukoliko želimo da nam deca izrastu u dobre, pravdoljubive i časne ljude. Juče se ovo dogodilo našem direktoru. Кako da znamo da učitelji, nastavnici i vannastavno osoblje nisu sledeći? Кako da znamo da deca u školi neće biti povređena u nastupu besa razularenih pojedinaca - navodi se u saopštenju školskog kolektiva.

Dodaju da, ukoliko želimo dobro mališanima koji veruju starijima, moramo stati na kraj ovakvim incidentima i zaštititi sve u školi. Zaposlenima u školi mora se vratiti dostojanstvo, ugled i autoritet kako bi nesmetano mogli da zaštite i sebe i decu.

- Saosećajući sa direktorom, koji je prošao kroz verbalno, psihičko i fizičko nasilje i koji se s pravom brine za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice, apelujemo da se zaštite svi radnici škole. Ne zaboravite, prosvetni radnici i deca su u istoj zgradi, u istim učionicama, u istom dvorištu. Napade na njih gledaju deca. I uče - rečeno je u saopštenju kolektiva škole "Miroslav Antić".

Podsetimo, zbog napada koji se dogodio tokom prve školske smene intervenisala je policija, ali i Hitna pomoć i pružila pomoć direktoru zbog uznemirenosti. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set