• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/RTS

17.11.2024

12:30

Beograđani masovno zvali po povratku sa slave: Doktorka apeluje da se suzdržimo od previše hrane i pića

Informer/Beta

Vesti

Beograđani masovno zvali po povratku sa slave: Doktorka apeluje da se suzdržimo od previše hrane i pića

Podeli vest

Doktorka Hitne pomoći, Milena Popović, izjavila je danas da je neuobičajeno veliki broj poziva u toku noći dolazio od pacijenata koji su imali problem sa bolovima u stomaku, koji je najverovatnije posledica prekomernog uzimanja hrane.

Doktorka Milena Popović ističe da su sugrađani najčešće zvali zbog bolova u grudima u toku noći, ali da je bio i veliki broj poziva zbog bolova u stomaku.

- Ono što je malo bilo učestalije ove noći to su bili bolovi u stomaku različite etiologije, da li je zbog problema sa želucem ili problema sa žučnom kesom. Eto, slave su, pa je potreban neki oprez prilikom unosa hrane - savetuje dr Popović iz Hitne pomoći.

Kako ističe, svi oni koji znaju da imaju problem sa želucem ili žučnom kesom treba da povedu računa o obrocima pogotovo u ovim slavskim danima.

- Sada smo u sezoni masnijih slava, dosta se sprema i jede meso. S obzirom na to da slava ne može da se izbegne, kao ni sav taj red u obrocima, ali bi bilo dobro da oni koji znaju da imaju zdravstvene probleme budu malo uzdržani - rekla je dr Popović za RTS.

Foto: Shutterstock

 

 

Svaki zalogaj žvakati 33 puta

Gastroenterolog prof. dr Aleksandar Nagorni objasnio je ranija za "Blic" da brzo i nedovoljno žvakanje hrane može dovesti do nadimanja zbog prekomernog gutanja vazduha, što opterećuje želudac i izaziva tegobe poput mučnine i povraćanja.

On ističe da je važno dobro sažvakati zalogaj i preporučuje da se svaki zalogaj sažvaće makar 33 puta pre nego što se proguta.

- Kada jedemo brzo mi tada nedovoljno žvaćemo hranu, pritom gutamo veliku količinu vazduha što opterećuje želudac, dodatno ga širi i najčešće se nakon toga ispoljavaju tegobe - mučnine, gađenje a čak može i da se povrati. Iz jednjaka, varenje hrane se nastavlja u želucu i bolje je kada je hrana dobro obrađena u ustima i dobro zubima usitnjena, tako da ona sa svoje strane pokreće brojne mehanizme oslobađanja hormona koji utiču na razlaganje hrane, pre svega belančevina u želucu - objasnio je profesor Nagorni.

Foto: freepik

 

 

Profesor Nagorni savetuje da se jede polako, zdravo i umereno, bez razgovora tokom obroka, jer pravilno žvakanje hrane olakšava varenje i oslobađanje hormona koji razlažu belančevine u želucu.

Problemi sa želucem mogu se pojaviti u svim generacijama, a neki simptomi mogu biti znak ozbiljnih oboljenja, dok se drugi mogu regulisati pravilnom ishranom.

Ako volite masno i nezdravo evo saveta kako da ga jedete

Kako ulazimo u period slava, dr Petar Borović gostujući u emisiji "Blic uživo" dao je savet za sve one koji vole da uživaju u masnoj hrani i bogatoj trpezi.

- Važno je održavati ravnotežu i paziti na ishranu kako bi se ublažili negativni efekti. Ako bismo pre pečenja popili svež sok od sveže ceđenih narandži, sok bogat vitaminima. Ili uzeli dve, tri mandarine i narandžu, blokirali biste kancerogene sastojke. Mi nećemo jesti pečenje svaki dan. Ni roštilj. Ako jedemo roštilj, tupom stranom noža ostružite to što je izgorelo, ono najcrnje, to su kancerogeni! I svakog dana jedite oko 400-500 grama voća. I to prvo popijte vodu, pa voće, ono se najbrže vari - kaže dr Borović.

Šta ako ipak preterate

Posle prejedanja izbegavajte alkohol, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića i hranu sa puno šećera. Unosite dovoljno cinka - nekoliko badema, ćuretinu i suve kajsije. Takođe, u smanjenju nadutosti može da vam pomogne probiotski jogurt, a prednost dajte tečnostima, pijte čaj od nane i kompot, jedite čorbe od povrća, bareno povrće i salate.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Menja se Evropa, ali i njeno mesto u svetskom poretku!
Live TV

Menja se Evropa, ali i njeno mesto u svetskom poretku!

Gost Info jutra na televiziji Informer bio je prof. dr Radomir Milašinović iz Evroazijskog bebednosnog foruma koji je govorio jučerašnjem Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu, na kojem je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

19.12.2024

11:55

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set