• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.07.2022

14:30

ORKESTAR BOBANA I MARKA MARKOVIĆA OBEĆAVA ODLIČAN PROVOD U GUČI! Muzičari potvrdili dolazak!

printscreen

Estrada

ORKESTAR BOBANA I MARKA MARKOVIĆA OBEĆAVA ODLIČAN PROVOD U GUČI! Muzičari potvrdili dolazak!

Podeli vest

Jedan od najpopularnijih muzičara današnjice i miljenik publike u Guči, Boban Marković, na oduševljenje mnogih, potvrdio je svoje učešće na 61. Dragačevskom saboru trube, koji se održava od 05. do 07. avgusta

Muzičar svetskog renomea, čije je numere emitovao i čuveni BBC, i dobitnih brojnih domaćih i inostranih priznanja, nastupiće poslednjeg festivalskog dana, u nedelju 07. avgusta

Marković je svoje prve muzičke korake napravio u ranom detinjstvu, da bi sa samo 16 godina profesionalno počeo da se bavi trubom. Sa svega 20 godina formira orkestar, koji nosi njegovo ime

Foto: printscreen

„Trubački orkestar Bobana Markovića“, kada beleži svoje prvo učešće na čuvenom Dragačevskom saboru trubača u Guči. Samo četiri godine je bilo potrebno da Marković sa svojim orkestrom osvoji svoju prvu nagradu, nakon čega je nastavio da niže uspehe, postajući najnagrađivaniji orkestar Sabora.

Poslednji njegov nastup u takmičarkom delu festivala u Guči ostao je upamćen po virtuoznom izvođenju čuvene numere iz TV Serije „Otpisani“, umesto pobedničke, kako nalažu propozicije pomenute manifestacije. Nakon toga, Marković se okreće internacionalnoj karijeri, nastupajući na brojnim festivalima. I danas se priča o euforiji koja je zavladala među publikom na čuvenom Szigetu, tolikoj da je nastup planetarno popularnog liverpulskog Oasis-a morao da sačeka da orkestar Markovića, po želji prisutnih, izađe na bis po ko zna koji put.
Posebno se istakao u saradnji sa poznatim srpskim rediteljem Emirom Kusturicom i kompozitorom Goranom Bregovićem, te je njegov orkestar bio angažovan za rad na muzici kultnih filmova „Arizona dream“ i „Underground“.  Boban Marković takođe je postao poznat po izvođenju hitova „Mesečina“ i „Kalašnjikov“, bez kojih je danas teško zamisliti njegov nastup.

Foto: printscreen

Pre deset godina orkestru se pridružio njegov sin Marko, a ubrzo nakon toga ovaj muzički sastav dobija novo ime - „Trubački orkestar Bobana i Marka Markovića“, koji nastavlja da niže zapažene uspehe na međunarodnoj muzičkoj sceni. Album „Gipsy Manifesto“ iz 2013. godine izabran je za najbolji album te godine od strane američkog sajta worldmusiccentral, dok ga je čuveni muzički magazin „Songlines“ uvrstio u listu od 50 najvećih svetskih instrumentalista, među kojima je Boban jedini trubač na ovoj listi.

Godine 2006. godine Marković je proglašen za „Ambasadora Guče“.
Pored Markovića, na ovogodišnjem Saboru nastupiće još i trubački orkestar Dejana Jevđića, Dejan Petrović Big Band, kao i Danica Crnogorčević sa bendom. Posetioci će imati priliku da uživaju i u prepoznatljivim zvukovima Big Benda, orkestra RTS-a, čiji je nastup, uz trubački orkestar Ekrema Mamutovića i trubački orkestar Dejana Lazarevića, rezervisan za subotu. Poseban kuriozitet tokom trećeg dana festivala biće i nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom.

Za kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju Festivala zadužen je SKYMUSIC.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija