• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer/D.S.

26.02.2023

21:49

NIJE SVE GOTOVO ZA SRPSKE PEVAČE! Sud u Hrvatskoj odlučuje o zabrani koncerta u Puli, gradonačelikova reč NEĆE BITI POSLEDNJA!?

printscreen

Estrada

NIJE SVE GOTOVO ZA SRPSKE PEVAČE! Sud u Hrvatskoj odlučuje o zabrani koncerta u Puli, gradonačelikova reč NEĆE BITI POSLEDNJA!?

Podeli vest

Postoji velika šansa da se 25. marta u Puli ipak održi koncert Duška Kuliša s gostima: Draganom Kojićem Kebom, Anom Bekutom i Zoranom Mićanović! Konačnu odluku o tome doneće navodno Trgovački sud u Pazinu u ponedeljak, 27. februara.

Bura u regionu

Ne pamti se da je u skorije vreme neki estradni događaj izazvao ovoliku pažnju u regionu kao pomenuti nastup četvoro pevača u gradu u Hrvatskoj. Malo ljudi je uopšte i znalo za taj koncert sve dok pre nekoliko dana gradonačelnik Pule Filip Zoričić nije saopštio da zabranjuje pomenuti događaj uz obrazloženje da "to ne pripada podneblju, duhu i mentalitetu grada". Potom je isto to uradio i gradonačelnik Osijeka kada je najavljeno da će koncert biti održan u tom gradu. Onda su se oglasili svi, i izvođači Keba, Ana i Zorana, brojni muzičari, sociolozi, menadžeri, kulturni radnici, pa čak i sam predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Foto: Žarko Radovančev, Tanjug HINA, Aleksandar Jovanović Cile

Čak je i predsednik Hrvatske Zoran Milanović prokomentarisao ovaj slučaj...

I svi do jednog su rekli da je Zoričićev potez nerazuman, štetan i poguban. Iz takvih izjava, a posebno nakon oglašavanja predsednika Milanovića, nedvosmisleno je jasno da se radi o gradonačelnikovoj samovolji. Ali neće se, izgleda, na tome završiti. Firma "Cimar production", organizator otkazanog koncerta, podnela je tužbu Trgovačkom sudu protiv Pula sporta, dvorane gde je trebalo da se održi nastup. Traženo je da se odredi hitna privremena mera i da se donese presuda o tome da li koncert može da se održi na pomenutom mestu 25. marta, piše Kurir. Prema saznanjima, presuda će biti donesena u ponedeljak, 27. februara.

Foto: wikipedia/Novak Đurović

Ani i Kebi su koncerti zabranjeni i u Osijeku

Iz dosadašnje sudske prakse može se zaključiti da postoje velike šanse da će odluka biti u korist organizatora i pevača jer sud može da zabrani održavanje koncerta samo ako postoji opravdana sumnja da će ta muzika širiti nacionalnu, versku, političku ili bilo mržnju, izazvati nerede i slično, što u ovom slučaju svakako nije tako. Jedino je 2008. godine sud u Puli doneo odluku da se zabrani koncert Marka Perkovića Tompsona u tamošnjoj areni jer je tadašnja vlast to tražila, uzimajući u obzir da Perković kroz svoju muziku i nastupe promoviše ustašku ikonografiju.

Povukao se

Bitno je napomenuti i to da sadašnji prvi čovek Pule Filip Zoričić izgleda više nije spreman da brani svoj stav kao prvog dana kada je govorio da nikako neće odstupiti od odluke koju je doneo. U nedelju, 26. februara, imao je dogovoren intervju za jutarnji program jedne kablovske televizije na koji je vrlo rado pristao. Međutim, dan pre toga je u mejlu uredništvu televizije javio da ne želi da priča o otkazivanju koncerta i da je ta priča za njega zaključena.

Ni drugi akteri ovog skandala neće da se oglašavaju za sada. Keba je samo poslao pozdrave a granice između Bugarske i Turske, gde je za vikend nastupao, a u subotu je objavio video-poruku u kojoj je, između redova, rekao da zna ko stoji iza ovoga i da gradonačelnik Pule nije sam u toj priči.

Foto: printscreen

Dragan Kojić Keba, pevač

- Ne osećam nikakav nemir povodom svih tih dešavanja u vezi s koncertom u Puli. Taj čovek koji je doneo tu nerazumnu odluku nije sam u toj priči. Kako se kaže, pada sneg da pokrije breg, ali i da zver otkrije trag. Otkriće se svi oni koji i te kako stoje zajedno u dogovoru s njim. Šta misle da će dobiti time, to je njihova stvar, ja mislim da gube. Na kraju, sa zadovoljstvom da dodam da živim u zemlji Srbiji, koja nikada neće pribegavati takvim merama zabrane muzike i razmene kulture uopšte. Toliko - kazao je Keba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija