• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.07.2024

20:26 >> 20:49

Slavica Đukić Dejanović priznala da je bila u toksičnoj vezi! Ministarka u "4 i po žene" ogolila dušu, ali na jedno pitanje nije želela da odgovori (VIDEO)

Informer

Estrada

Slavica Đukić Dejanović priznala da je bila u toksičnoj vezi! Ministarka u "4 i po žene" ogolila dušu, ali na jedno pitanje nije želela da odgovori (VIDEO)

Podeli vest

Zina Al Sattaf, Katarina Odalović, Jadranka Jevtić i Maja Mojsovski Rašević sa svojom gošćom Slavicom Đukić Dejanović ove nedelje razgovarale su o toksičnim vezama, ali i kako ih izbeći.

Šta su toksični odnosi? Kako prepoznati toksičnost u sopstvenom, ali i ponašanju partnera? Na ova pitanja pokušale su da daju odgovor "4 i po žene" i njihova specijalna gošća. 

Ogoljene i iskrene do srži

Na samom početku Jadranka Jevtić navela je sedam toksičnih ponašanja u vezi koje ne bi trebalo tolerisati:  

- Manipulacija i kontrola, ismevanje tvojih misli i osećanja, davanje pogrdnih nadimaka, kada te neko pravi ludim, kada te neko nipodaštava, kada neko projektuje svoje osećanja na tebe, manipuliše tvojim nesigurnostima, odbija komunikaciju sa tobom - pročitala je Jadranka, na šta se nadovezala Katarina koja je na samom početku izjavila da je toksična:

Foto: Tanja Andric

 

- Ništa meni to nije strašno. Sve mora da se kontroliše, nema ništa bez kontrole. Kontrolišem poruke redovno, čim muškarac ima šifru na telefonu, znači da nešto krije. Ja ne dajem muškarcu moju šifru telefona, zna se ko kosi, a ko vodu nosi. Veoma je bitno da u svakom momentu znamo gde su nam partneri i šta rade. 

Dame su nastavile da govore o svojim ličnim iskustvima, a Zina je priznala da je bila u toksičnom odnosu. 

- Jesam, imala sam. Mislim da smo oboje bili toksični u tom odnosu. Ono u šta nisam sigurna jeste to da li sam ja od starta bila toksična ili sam postala, ali on je od starta bio toksičan, samo što ja to nisam primećivala. Lagao me je dok smo bili u vezi, ali je lagao za gluposti - rekla je Zina

Foto: Tanja Andric

 

- Ali ti si njega trovala, ispričaj šta se desilo - ubacila je Katarina. 

- Nisam ja njega trovala, da se ogradim. Objasniću vam šta je bilo. Ja legnem ranije jer sam umorna i on tako noću vileni i onda uhvati da me budi, a između ostalog je bio i hipohondar. I njega je u tom trenutku nešto boleo stomak i probudio me i počao da mi kuka kako ga boli stomak, a ja samo što sam zaspala, znate onaj prvi, najlepši san. Ja tu dobijem nervni slom i pitam ga da li hoće da mu dam lek za stomak i on pristane. Ja sam tada njemu dala lek i on je spavao naredna tri dana. U jednom momentun se probudio i rekao mi: "Ti si mene drogirala!" I ja ga pitam da li ga boli stomak i dalje, on mi odgovara da ga ne boli i ja ga pitam onda šta se buniš sada. Posle toga me više nikada nije pitao da li mogu da mu donesem času vode - rekla je Zina. 

Tokom prvog segmenta emisije "Ogoljene" devojke su odgovarale na pitanja koja su izvlačile, pa su tako pala i neka priznanja. Maja Mojsovski Rašević otkrila je svoje prvo mišljenje o koleginicama.

Foto: Tanja Andric

 

- Katarinu sam upoznala tako što je došla sva slatka da me tera da krademo fotografije za njenu emisiju, što je kod mene u startu ogroman greh, ali me je naravno šarmirala. Na kraju smo imali fenomenalnu grafiku. Ja sam mislila da je ona samo jedna budala koja ne zna ništa o autorskim pravima, ali je šarmantna, pa smo to nekako rešili. Tako da mi je onako bilo mišljenje o njoj. Zina mi se odmah dopala, sa njom dosta sarađujem jer je urednica džet seta, ali me izluđuje jer ne čita poruke redovno, pošto ima 150.000 poruka. Ona kao da neki špijunski život jer joj nije upaljena opcija da ja vidim kada je pročitala poruku i onda moram da joj pošaljem 15 puta isto, sve dok ne vidi. Jadranka je moje kompletno otkriće jer je prvi utisak bio zastrašujući. Ona je energetski od mene potpuno drugi kraj, ali iza svake lude žene stoji jako pristojna devojka, koju iz nekog razloga je ona sakrila tim ludilom koji širi oko sebe. Tako da, na drugu loptu ste perfektne - pohvalila je Maja svoje koleginice. 

Sledeći zadatak izvukla je Katarina, a od nje se tražilo da pokaže svoju blok listu na Instagramu, što je ona i učinila. 

Foto: Tanja Andric

 

- Pisali su mi neke stvarnoo nepristojne poruke, baš ružne. Slali su mi i slike i baš onako ružne poruke, veoma neumesne. Ne znam da li su bili toksični, ali čim mi neko šalje takve poruke ne zaslužuje da bude tu i da me opterećuje. Ne mogu da pokažem šta su mi slali stvarno, sramota me je. Meni je to bilo sramotno i da vidim - rekla je Katarina.

Milođija u svakoj čorbi

Nakon toga došlo je vreme za rubriku "Milođija", a u studiju se damama pridružio kolega Mili Čolić, koji je za njih kao imao zanimljiva pitanja.

- Pratim od početka o čemu govorite, vidim da pričate o toksičnim vezama, i sad vam kao smetaju ti toksični muškarci. Zanima me kada i u kakvim situacijama vi priznajete da ste toksične? Ne mogu baš uvek muškarci biti krivi za sve, šta ćemo sa toksičnim ženama? - pitao je Mili dame u studiju, a na zahtev koleginica da opiše kako izgledaju toksične žene on se našalio: 

Foto: Tanja Andric

 

- Pa pomalo od svake od vas i svakako izgledaju gore nego toksični muškarci. Ako bi trebalo da od vas četiri sada napravim jednu toksičnu ženu ona bi se histerično smejala kao ti Majo, bila bi glasna i napadna i nosila bi ovaj karmin kao da je jela živu decu kao Jadranka, imala bi ovu osu u oku kao Zina, i verovatno bi bila ovako koketa na visokim štiklama kao Katarina. Tako zamišljam toksičnu ženu. A zanima me i da li toksičan muškarac i toksična žena prijaju jedno drugom, da li je to onda savršen spoj? - bio je jasan i duhovit Mili.

Maja smatra da onda to i nije toksičn odnos, ako su oba partnera takva, Katarina kaže da ne zna jer nije bila u toksičnim odnosima.

- Ja mislim da oni prijaju jedno drugom i imaju pogrešnu viziju i ideju toga šta je zapravo ljubav. Međutim, pojma nemaju žive u zabludi i ulažu u nešto što nije ljubav, ali im je neko vreme dobro jer misle da je to normalno - odgovorila je Zina na Milijevo poslednje pitanje.

Da li mi je koža tesna?

Žene su rešile da dođu do pravih odgovora i u studio uvedu gošču koja može da odgovori stručno na temu toksičnih odnosa profesorku Slavicu Đukić Dejanović, ministarku prosvete.

- Ako nas interesuje toksičnost na onom najličnijem planu unutar partnerskiih i prijateljskih odnosa, onda mislimo da dve osobe, dve strane imaju odnos u kome jedan čini nažao drugom na fizički, psihički i bilo kojii drugi način. Na primer dolazite kući i očekujete da vam ukućani ili vaš partner kaže "Dobar dan, da li si umorna?", a on kaže "Konačno si stigla!" Vi ste toliko radili i sa dolazite kući sa idejom da dolazite u oazu mira i da ćete nakon svih toksičnih uticaja naići na razumevanje i da ćete imati prijatan ili bar nutralan razgovor, a dobijate jedan verbalni atak koji je vrlo neprijatan i vi se ne osećate dobro. Na tu toksičnost možete reagovati različito. Možete reći "Očekivala sam malo drugačiji susret", možete reći "Sram te bilo", možete žaoku toksičnosti odmah uneti u odnos i reći "Za razliku od tebe koji se izležavaš na krevetu pod klimom, ja sar radila po vrućini za ovu kuću", možete odmah napraviti svađu i produbiti toksičnu relaciju. Dakle, to šta je toksično je prilično relativno, ali kako da se borimo protiv toksičnosti znači prvo prepoznati toksično u sebi - ispričala je Đukić Dejanović, a onda dala smernice kako da prepoznamo toksičnost u sebi.

Foto: Tanja Andric

 

- Moramo da se zapitamo najpre, da li mi je tesna moja koža? Da li sam danas ustala i bez ikakvog razloga sa osećanjem napetosti i nervoze krenula u dnevne obaveze? Da li me iritira svako, pa i dete koje me pita "Mama, šta danas planiraš?" Da li me nervira i iritira sve što mi se događa? Ako me baš baš sve nervira, onda sebe moram da pitam zbog čega je to meni tesno u mojoj koži. Šta se to događa sa mojom dušom? Da li se nisam naspavala? Da li sam frustrirana od prethodnog dana? Da li ulazim u novi dan nerazrešenih prethodnih problema i bez razloga širim toksičnos ka drugim osobama. 

Prema njenim rečima, da bi izbegli toksičnost u odnosima najpre moramo raščistiti sami sa sobom.

- Onog momenta kad pobedimo sopstvenu psihološku toksičnost, kad sebe pitamo zbog čega je tako i damo odgovor, odjedanput osetimo da je lakše, lepše dišemo, koža nam nije zategnuta. Ali morate da nađete uzrok. Ja nisam praktično dobro spavala zbog vrućine, kolega me je juče potcenio, loše sam se osećala i ja moram da osmislim svoj dan danas da bude drugačiji, jer ja neću da mi se ponovi jučerašnji koji me je učinio toksičnom. To je prvi korak, da ja identifikujem zašto se osećam loše. Ono što čovek nosi u svojoj duši on to može da da. Ja ako sam ispunjena nezadovoljstvom, ja ću oko sebe širiti toksičnost - zaključuje Đukić Dejanović i gledaocima daje primer kako prevazići nezadoboljstvo zbog svakodnevnih sitnica:

Foto: Tanja Andric

 

 - Ako vas suprug nije dočekao s posla onako kako ste očekivali, naćićete snagu poljubiti ga i reći mu "Lepše mi je sa tobom nego bez tebe" i krenuti u novi dan. Pa ćete otići na posao i reći "Danas ja kuvam kafu" imam razlog "Pitala sam sebe zašto sam tužna i shvatila da su to sitnice, da ima mnogo krupnijih stvari", pa počnete da radite svoj posao koji baš i ne volite, pa se onda prisetite da ne možete baš uvek da radite ono što volite, pa kažete sebi hajde da zavolim ono što radim. Dakle rad na sebi je veoma važan u toksičnim odnosima. Zašto? Zato što na druge ne možemo da utičemo, samo da damo sugestiju da prevaziđu svoju toksičnost. Ako to ne učine mi bežimo iz toksičnih veza

Prema njenim rečima toksičnost u partnerskim i bračnim odnosima koja se nadovezuje jedna na drugu iz dana u dan čini da se ljudi uopšte ne razumeju, ali ipak opstaju zajedno jer su se navikli na to i smatraju da je normalno. Profesorka Đukić Dejanović upozorila je i na trenutak kada toksičnost postaje ozbiljna: 

- Kad toksična veza postaje svakodnevna veza i kad smo naučili da se ophodimo ružno, da ružno osećamo jedni prema drugima i ružno mislimo, a ipak i dalje živimo zajedno tada toksičnost postaje ozbiljna. To može biti i odnos sa kolegom do kog sedimo na poslu i sa partnerom, sa kojim se na primer jedva dogovorimoo da odemo u pozorište. Dok smo tamo gledamo predstavu i sve je u redu, a kad pođemo kući kreće: "Onaj visoki je sedeo ispred mene", "Jao, tebi uvek nešto smeta" i nastavljamo.

Foto: Tanja Andric

 

Profesorka je navela i jedan primer iz svoje prakse.

- Muž ima na primer jednu naviku, da ostavlja pantalone tamo gde se skida i to me toliko iritira i diže tenziju. Imam dve mogućnosti, da mu kažem "Majka te nije naučila, nevaspitan si, maltretiraš me" i drugu da kažem "Koliko sam ja srećna kad se ove pantalone nađu na ofingeru" i onda ću da ih stavim  - rekla je Slavica i nasmejala dame u studiju koje su se odmah zapitale da li zaista ta metoda efikasno deluje.  

Bila sam u toksičnoj vezi

- To je teško, ali verujte mi na duže staze to radi, a to kad proradi videćete koliko je to zadovoljstvo. Vi ste uspeli da izlečite toksičnu atmosferu, koja je mogla da se razvije u ko zna šta, čak i u šamare - poručila je gošća.

- Da li ste vi bili u toksičnoj vezi?- upitala je Jadranka.

- Kako nisam. Znate šta ja sam mnogo nučila od svojih inteligentnih pacijenata što primenjujem u svojoj praksi. Ne može se sve naučiti iz knjiga, od inteligentnih ljudi se uči, naučila sam od žena koje su uspele ne samo da upadnu u probleme već i da ih reši. Svi upadaamo u probleme, ali kd do njih dože imamo grupu žena koja plače zbog njih, druga grupa histeriše, treća traži da im neko pomogne, a četvrta gleda kako da ih reši.

- Šta ste vi Slavice ponašali u toksičnoj vezi? - zanimalo je dame u studiju.

- U toksičnoj vezi sam se ponašala, tako što sam bežala iz nje. Postoje neki ljudi koji ne vole ime Slavica ili ne vole reč političarka, psihijatar ili psihijatar, i bez da ste im išta uradili počinju da šalju otrovne žaoke prema meni "Dokle ćete trajati" "Da je valjala ne bi se razvela" i slično. Ja onda kažem, ovo nije upućeno meni, ovo je upućeno nekoj ranijoj Slavici, ja to savladam tako. Važno je da shvatimo da li su te žaoke ničim izazvane ili smo mi nekakoo doprineli tome. Ako nismo izazvali idemo dalje ne obazireno se na tu osobu, ali ako smo mi to nekako izazvali moramo se pozabaviti sobom i ustanoviti šta bi kod sebe trebalo da promenimo.

Foto: Tanja Andric

 

Prema njenim rečima, godine nemaju veze sa ulaskom u toksične odnose. Kako kaže, Đukić Dejanović svi ulazimo svakodnevno u toksične odnose na dnevnom nivou bez obzira na godine, ali da se iz psihološke toksičnosti može otići u zavisnosti kao što su narkomanija, alkoholizam, kocka i da je to veoma opasno. 

- Mala toksičnost, vuče one veće. Zbog toga je važno da upoznamo sebe, jer ćemo onda naučiti i kako da izbegnemo toksične ljude i situacije. Za to je potrebno iskustvo - konstatovala je gošća.

- Šta raditi ako učinimo sve da punudimo toj osobi bolji model ponašanja, a ona i dalje nastavlja da bude toksična? - zanimalo je voditeljke.

- Ja lično izbegavam takve odnose i takve ljude. Ne možete uvek izbeći kada je na primer u pitanju vaše dete, ali onda ćemo reći "Pa šta sam ja uradila da mi dete ne bude takvo, da li da odem kod psihologa, psihijatra?" Nekada ne možete izbeći toksičnu osobu, ne možete izbeći toksičnog direktora koji stalno traži šta ste loše uradili, iako ste vi uradili mnogo dobrih stvari. Ali onda ćete reći, on mi nije bitan s njim komuniciram samo deset minuta u toku dana, ali živeti s osobom koja uvek šalje agresivne vibracije, pa vas čak i samim čutanjem potcenjuje, koja je pasivno agresivna, tog momenta bi se trebalo zapitati možemo li nas dvoje da odemo da nam neko pomogne - savetovala je profesorka Đukić Dejanović.

Zvrrrrrr! Milođija na vezi!

Njeno izlaganje prekinuo je zvuk telefona, a na vezi je bio niko drugi do Mili Čolić. Milođija u svakoj čorbi imao je pitanje za gošću:

- Rekli ste kako čovek treba da ode iz neke toksične veze i objasnili da smo na svakodnevnom nivou u mnogo toksičnih veza, čak i slučajni prolaznik pa sve do veze i braka. Tada ste rekli kada znam da smo dali sve od sebe, a ništa se nije promenilo tada ću otići. Kako da znamo da smo dali sve od sebe?

Foto: Tanja Andric

 

- To je lepo pitanje, čovek mnogo voli sebe. Čini mu se kad uloži mali napor da je već uradio sve. Možda mora da ima aobjektivnog prijatelja, a taj prijatelj nekad nije loše da bude i stručnjak, psiholog, psihijatar, koji će objektivno, ne da odlučuje umesto vas, nego da proceni da je možda došao taj momenat kada vi treba da zakljulite  pokušali ste i ne ide. A na osnovu čega ćete zaključiti to? Pa ako ne postoje ni najmanji pozitivni koraci suprotne strane. Na primer, vi činite sve mesec dana, mesec dana, a onda se u trećem pitate da li moje činjenje ima smisla. Onog momenta kad ti neko kaže menjaš se i to ti dobro stoji, znaš da se stvari menjaju na bolje, zanš da si nešti uradio na sebi. Neki rok od tri meseca ako živiš sa nekim je dovoljan da svako od nas pokuša da uradi nešto na sebi, jer ne postoji toksična veza ako malo toksičnosti nema i sa jedne i sa druge strane. Ako napretka nema već samo pogoršeanje, rešenje je napuštanje te situacije i odlazak iz toksične veze - zaključila je ministarka. 

Koliko traje zaljubljenost?

U rubrici "Pitaj ako smeš" gledaoci TV Informer imali su zanimljiva pitanja za profesorku Đukić Dejanović, od toga kako pronađi idealnog partnera do toga kako sačuvati vezu u današnjem svetu.

- Onog momenta kad vas komunikacija sa vašim partnerom čni ornom za sve ostale komunikacije i kada vi želite da želite da se budite pored njega, dišete isti vazduh i to vam je lepo, onog momenta kada se zaista dogovarate o svemu onda ste u dobroj partnerskoj vezi. A kako pronaći idealnog partnera? Šta je za koga idealno je relativan pojam. Ja sam uvek zahvalna bivšoj supruzi mog muža, radi se o Slovenki koja ga je naučila da kuva, da donosi poklone, da bude nežan... On ima tu južnjačku dušu, a u Sloveniji se modelirao kao ličnost i čovek i ja sam dobila paket na kom sam najiskrenije zahvalna. Prepoznala sam da je ona ulagala u to da ima idealnog partnera, nije uspela i razveli su se, ali je sve ono pozitivno što je usvojio došlo meni. Bila sam pozitivno šokirana da čovek nikada nije ušao u spavaću sobu da se nije istuširao, da ako je bio na putu tri dana uvek dođe s poklonom, u mojim prethodnim vezama nije toga bilo - bila je iskrena Slavica.

Foto: Tanja Andric

 

Zbog toga je kaže dobro se interesujemo i saznamo šta je taj čovek radio pre nego što smo a sreli, u kojim je emotrivnim, socijalnim i svim ostalim dimenzijama života bio.

"4 i po žene" zanimalo je i koliko traje zaljubljenost.

- Profesor Šternič od koga sam učila prve psihijatrijske korake tvrdi da zaljubljenost traaje samo šest meseci, a da se posle toga između dvoje ljudi razvijaju neki drugi socijalni kvaliteti. Ako zaljubljenost pređe u stanje ljubavi prema ženi sa kojom se živi. Nijedan odnos se ne može sačuvati na silu, emotivna veza se gradi ljubavlju, tolerancijom i razumevanjem.  - rekla je profesorka Đukić Dejanović pa Jadranku razočarala konstatacijom da bezuslovna ljubav postoji samo u romanima i na filmu.

Foto: Tanja Andric

 

Nikad nisam...

Nakon što su zaključile da se ništa ne može na silu, dame su prešle na poslednji segment emisije i igru "Nikad nisam". Svaka dama je dala jednu konstataciju šta nikada nije uradila, a ostale su potvrđivale ili negirale svoje iskustvo natpisom na tablici Jesam/Nisam. Ova igra otkrila je dosta zanimljivih detalja o njima, ali ono što je bilo najupečatljivije jeste Majina tvrdnja da nikada nije prevarila partnera, na šta su dve dame podigle tablicu sa odgovorom "Jesam", a jedna od njih bila je i gošća.

- Ja sam mislila na bele laži, a vi ste mislili baš na ljubavnu aferu? Pa na to pitanje ne bih želela da dam odovor to je moja tajna. A šta ja nikad nisam, pa "Nikad nisam osetila rivalski odnos sa svojim kolegama" - rekla je gošća, na šta su sve četiri voditeljke podigle tablicu s potvrdnim odgovorom.

One su se definitivno dobro zabavile, i naučile mnogo korisnih stvari koje će primeniti u svakodnevnom životu, a to sve čeka i vas ako pogledate emisiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Jevreji u Americi drže sve banke i medije! Ko god pobedi na izborima biće na strani Izraela? (VIDEO)
Live TV

Jevreji u Americi drže sve banke i medije! Ko god pobedi na izborima biće na strani Izraela? (VIDEO)

Da li će biti rata ili neće, a ako će biti, pod kojim uslovima? Ako pitate Donalda Trampa, on zna da će doći do velikog rata na Bliskom istoku ako on ne dođe na vlast. Ako izaberu Trampa, navodno, rešiće se svi svetski problemi, ali ako on ne bude izabran, čovečanstvo će se suočiti sa Trećim svetskim ratom. Na ovu temu u "Info danu" govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i filozof, prof. dr Boris Bratina.

28.07.2024

16:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija