• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/D.S.

04.07.2022

21:56

PREMINUO LEGENDARNI REŽISER Ruska kultura je imala snažan uticaj na njega, a pamtićemo ga po OVIM ostvarenjima!

unsplash.com

Kultura

PREMINUO LEGENDARNI REŽISER Ruska kultura je imala snažan uticaj na njega, a pamtićemo ga po OVIM ostvarenjima!

Podeli vest

Piter Bruk preminuo je u dubokoj starosti, a ostaće upamćen kao jedan od najvećih režisera.

Čuveni pozorišni i filmski režiser Piter Bruk je preminuo u 97. godini. On je živeo u Francuskoj od sredine sedamdesetih, a osvojio je brojne Toni i Emi nagrade, kao i nagradu Lorensa Olivijea. Često su ga nazivali "najvećim živim režiserom".

Rođen je 21. marta 1925. u predgrađu Londona, od jevrejskih roditelja emigranata iz Litvanije, koja je tada bila deo Ruskog carstva. Ruska kultura je bila snažno prisutna u njegovoj porodici i ostaće, kroz njegov život, upisana na vrlo intiman način, kao bitan ključ za razumevanje ovog čoveka koji je bio i silno otvoren i potpuno zagonetan.

Gostovao je i na BITEFU.

Inače, njegovo ime, koje su ovde u Srbiji, pre više od pet decenija, znali tek malobrojni, upoznali su ga lično januara 1957. godine, kada je gostovao njegov “Kralj Lir” sa Polom Skofildom u glavnoj ulozi.

Kultni umetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.

U Francuskoj je postavio monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.

Njegov najpoznatiji komad je "Mahabharata“ o indijskom epu od devet sati (1985), adaptirana je za film 1989. godine.

Tokom 1990-ih kada je trijumfovao u Velikoj Britaniji sa komadom Samjuela Beketa "Divni dani“, kritičari su ga pozdravili kao najboljeg reditelja koji je London imao.

Posle avanture od više od 35 godina u teatru "Buf di Nor“ Piter Bruk je napustio čelo teatra 2010. godine sa 85 godina, ali nastavio do nedavno da režira.

Reditelj je uvek odbijao etiketu da se bavi angažovanim pozorištem, već uvek ponavlja da su njegovi komadi namenjeni samorefleksiji i razvoju duhovnosti, prenosi Beta.

Detalji smrti čuvenog režisera nisu objavljeni.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija