• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer/D. I.

08.07.2022

15:33

KONSTRAKTA DOBILA POSEBNO PRIZNANJE! Evrovizijsku predstavnicu nagradilo Društvo arhitekata!

Marko Đoković

Kultura

KONSTRAKTA DOBILA POSEBNO PRIZNANJE! Evrovizijsku predstavnicu nagradilo Društvo arhitekata!

Podeli vest

Srpska predstavnica na protekloj Evroviziji, Ana Đurić Konstrakta, dobila je nagradu Društva arihtekata Beograda

Poznata umetnica dobila je "Nagradu za arhitektonski događaj godine 2022", a priznanje je primila lično. Konstrakta se zahvalila na nagradi na zatvaranju 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, saopštili su danas organizatori manifestacije.

Foto: ATAIMAGES

Nagrađena... Konstrakta



Predsednik Društva arhitekata Beograda Ivan Rašković istakao je da su dodelili "počasno priznanje ličnosti koja svojim delovanjem i umetničkim radom promišlja teme kao što su savremenost, kritičnost i odgovornost, koje su imanentne i arhitekturi".

Prema njegovim rečima, Konstrakta je "autentična stvaralačka ličnost koja ima i arhitektonske nazore i posredno preporučuje arhitektonsku kulturu".

- Priznanje ovoj ličnosti govori i o profilu i karakteru nagrade. Ovim priznanjem zahvaljujemo joj se na doprinosu i kreativnom promišljanju, i inspiraciji za autentično delovanje- naveo je Rašković.

Foto: Marko Đoković

Ana Đurić Konstrakta



Članica organizacionog tima BINA Danica Prodanović najavila je da manifestacija nastavlja svoje aktivnosti na jesen, i organizuje izložbu u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Nišu.

Prema njenim rečima, uskoro počinje i novi evropski projekat LINA koji će "predstavljati jedan novi prostor za mlade arhitekte, one koji dolaze".

BINA je održana od 26. maja do 7. jula, a u fokusu manifestacije bilo je predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu - Mis van der Roe (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

BINA je bila i suorganizator izložbe "Nikola Dobrović - pod zastavama modernih pokreta" posvećene 125. godišnjici rođenja velikana naše arhitekture.

U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je i studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba, a konkursni radovi studenata bili su postavljeni na izložbi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici.

Na BINA izložbi "Ponesi svoj projekat” tradicionalno su predstavljeni mladi autori na početku karijere, ovog puta "Modelart Arhitekti” iz Novog Sada, a "Nagrada Piranesi" predstavljala je reviju recentne arhitekture iz regiona uz veliki broj najboljih studentskih radova.

Kao i prethodnih godina BINA je, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovala i radionicu pod nazivom “Zajedničko planiranje bloka 37”, održane su i tradicionalne BINA šetnje Beogradom i drugi programi.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija