• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

01.10.2019

23:45

SRBINU ŠEST GODINA ZA KRAĐU ŠEIKOVIH DRAGULJA! Epilog spektakularne pljačke dijamanata u Italiji

Vesti

SRBINU ŠEST GODINA ZA KRAĐU ŠEIKOVIH DRAGULJA! Epilog spektakularne pljačke dijamanata u Italiji

Podeli vest

Dragan Mladenović (55), pripadnik grupe "Pink panter", osuđen u Italiji sa petoricom saradnika jer su u januaru 2018. ukrali dijamante i nakit vredan sedam miliona evra iz Duždeve palate u Veneciji

Srbin Dragan Mladenović (55), pripadnik grupe "Pink panter", osuđen je juče u Italiji na šest godina zatvora zbog krađe dijamanata vrednog sedam miliona evra od jednog katarskog šeika u Duždevoj palati u Veneciji! Mladenović je osuđen u odsustvu jer je u bekstvu, a italijanski istražitelji uvereni su da je on našao utočište u Srbiji!

Srbi izbegli robiju

Za ovu spektakularnu pljačku se, pored Mladenovića, sudilo i petorici njegovih saradnika, jer su 3. januara 2018. ojadili katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija. Na pet godina i četiri meseca zatvora osuđen je Hrvat Vinko Tomić (60), za koga se veruje da je "mozak bande", dok će odluka o visini kazne za još trojicu hrvatskih državljana Zvonka Grgića (44), Vladimira Đurkina (48) i Želimira Grbavca (49) biti doneta naknadno, s obzirom na to da je odbijen njihov zahtev o sporazumnom priznanju krivice.

Šesti član bande, srpski državljanin Goran Perović (55) nalazi se u Srbiji i još je nedostupan italijanskom pravosuđu. Njegov advokat je istakao da Perović "ne može da se smatra beguncem jer ne postoje dokazi da on uopšte zna da mu je u Italiji određen pritvor i da je u međuvremenu osuđen".

Osim zatvorske kazne, sud je odlučio da Tomić mora da plati i 800 evra novčane kazne, a Mladenović 1.000 evra. Londonska osiguravajuća kuća "Lojd" takođe je podnela imovinsko-pravni zahtev kojim od optuženih potražuje sedam miliona evra, koliko je isplatila katarskom šeiku po polisi osiguranja.

Podsetimo, krađa se odigrala 3. januara prošle godine tokom izložbe nakita i drugih vrednih predmeta indijskih artefakata iz privatne kolekcije katarskog šeika. Tomićeva uloga bila je nasilno otvaranje vitrine, dok su ga od pogleda posetilaca skrivali Grgić i Đurkin, a Mladenović i Perović su pazili da neko ne naiđe. Plena su se domogli iz trećeg pokušaja.

 

 

Tri pokušaja

Prvi put su pokušali da ukradu dragulje 30. decembra 2017, kada su na izložbu u Duždevu palatu ušli sa ulaznicama, ali ih je omelo obezbeđenje. Opet su došli u palatu 2. januara prošle godine, ali ni tada nisu mogli da otvore vitrinu i ukradu nakit zbog mnoštva posetilaca. Tek su sutradan uspeli da iz vitrine ukradu par skupocenih naušnica i broš od platine, kao i dijamante.

Inače, sumnja se da je ova grupa povezana i sa brojnim drugim spektakularnim pljačkama širom sveta, koje su izveli članovi dobro poznate bande kradljivaca pod nazivom "Pink panteri". Reč je o pljačkama dragulja u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švajcarskoj i Monaku, od kojih je svaka "teška" po nekoliko miliona dolara. 

 

Pobegao iz suda, zaštićen od izručenja

Dragan Mladenović je sa četvoricom saučesnika u novembru prošle godine uhapšen u Hrvatskoj. Svi su, osim Mladenovića izručeni Italiji, dok je on u pritvoru proveo samo jednu noć pošto je uspeo da pobegne! Navodno je iskočio kroz prozor suda uoči saslušanja tako što je slagao hrvatske policajce da mora u toalet. Uspeo je da pređe našu granicu i trenutno se nalazi u Srbiji, zaštićen od izručenja Italiji, s kojom naša država nema sporazum o ekstradiciji.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija