• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.01.2021

14:13

NAPAD NA NOVINARKU PRED KONAČNOM ODLUKOM! Okrivljeni inspektor na sednici Višeg suda u Vranju rekao da je "predstavnik zakona"! Tužilaštvo za njega traži 15 meseci zatvora!

Vesti

NAPAD NA NOVINARKU PRED KONAČNOM ODLUKOM! Okrivljeni inspektor na sednici Višeg suda u Vranju rekao da je "predstavnik zakona"! Tužilaštvo za njega traži 15 meseci zatvora!

Podeli vest

U Višem sudu u Vranju održana je danas javna sednica drugostepenog veća gde se odlučivalo po žalbama na prvostepenu presudu okrivljenih za napad na novinarku Tanju Janković i nanošenje teških telesnih povreda njenoj sestri Bojani Janković i ocu Zoranu, ali i po žalbi Višeg javnog tužilaštva koje je za okrivljenog inspektora Nenada Jovanovića i petoricu saizvršilaca tražilo veće kazne

Pred tročlanim većem sudija Višeg suda u Vranju u sastavu predsednica Nada Čović, sudija izvestilac Tatjana Mihajlović i sudja Zorica Stojčić, branioci okrivljenih ali i sam prvookrivljeni inspektor MUP-a Nenad Jovanović, obrazložili su svoje žalbe na prvostepenu presudu. Tom prilikom Jovanović se pozvao na to da je on "predstavnik zakona i policije" i pozvao sudije da poštuju zakon. 

U toku izlaganja branioca jednog od okrivljenih Nenada Nikolića, koji je detaljno opisivao način na koji su Bojana i Zoran Janković zadobili teške telesne povrede, oštećenoj novinarki je pozlilo pa je izvedena sa sednice da bi joj se ukazala prva pomoć. 

- Svaki put kada govorimo o tome kako su prebijeni moja sestra i otac, ja preživljavam opet ceo taj dogadjaj. Vidim njih razularene kako ih udaraju i šutiraju u stomak i u glavu. Pozlilo mi je sada i skočio mi je pritisak na 200, ne mogu više ovo psihički da podnesem. Želim da sud donese odluku što pre i da ih vidim u zatvoru jer nasilnicima je tamo mesto - rekla je Tanja Janković.

Foto: Privatna arhiva

Ona je dodala da i dalje ima bojazan i strah da će okrivljeni vršiti pritisak na sud kao i svih prethodnih godina trajanja prvostepenog postupka.

- Znam da se vrše strahoviti pritisci ali verujem da pravda mora da pobedi i da se pošalje poruka da niko nesme da bije i zlostavlja ni novinare ni žene i da niko nije jači od zakona - poručila je Jankovićeva. 

Advokat porodice Janković, Ivan Simić kaže:

- Donekle postupanje Viseg suda u Vranju i Apelacionog suda u Nišu vraćaju veru u pravni sistem republike Srbije. U pogledu stvaranja preduslova uopšte za održavanje današnje javne sednice. Sudija Tatjana Mihajlović Jovanović jeste iscrpno referisala predmet i očekujemo da će se konačno staviti tačka na ovaj dogadjaj iz 2012. Bez namere da prejudiciram buduću odluku suda, ukazaću samo na jedan presedan koji je stvoren u ovom postupku a to je da okrivljeni koji se gone po službenoj dužnosti su po mom shvatanju na volšeban način stekli i status oštećenih tako što je prethodna sudija na njihovo insistiranje spojila predmete gde su oni subsidijarni (privatni) tužioci. Eventualno ukidanje bi gotovo izvesno vodilo ka zastarevanju ovog krivičnog postupka, a što jeste, ponavljam bez namere da prejudiciram bilo šta, degradiranje ovog krivičnog postupka. 

Podsetimo, inspektor policije Nenad Jovanović, u prvostepenom postupku osudjen je na godinu dana kućnog zatvora, a njegovi saučesnici Miloš Vučković i Nenad Nikolić na osam meseci zatvora dok je Goran Ilić dobio uslovnu kaznu od četiri meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija