• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Š.

26.11.2021

07:02

"JEDNA STVAR JE TU VEOMA ČUDNA" Bivši kontraobaveštajac o eksploziji u Leštanima

Marko Đoković

Vesti

"JEDNA STVAR JE TU VEOMA ČUDNA" Bivši kontraobaveštajac o eksploziji u Leštanima

Podeli vest

Miljan Jojić (38), Miloš Saković (21) i Bojan Ružić (28) stradali su u stravičnoj eksploziji u fabrici raketa "Edepro" u Leštanima.

Istražni organi još nisu zvanično saopštili uzrok tragedije, ali očevidac, koji nije želeo da mu otkrijemo ime, otkrio nam je da je sve počelo neočekivanim incidentom u magacinu.

- Gotove rakete su viljuškarom vožene u magacin, a u jednom trenutku raketa je ispala sa postolja viljuškara i u padu je došlo do varničenja, što je izazvalo požar. Nastao je haos i bežanija jer je postalo jasno da će raketa eksplodirati i da sledi katastrofa. Kolege su počele da beže, sklanjale su se kako su znale i umele... Neki su se bacili pod stolove u menzi, neko iza šanka.... Onda je ona prva, inicijalna eksplozija uzrokovala seriju drugih detonacija i magacin je sravnjen sa zemljom - ispričao je radnik ove fabrike namenske industrije.

Foto: Marko Đoković

Rakete su raznele fabriku u Leštanima

Katastrofa u fabrici raketa života je koštala Miljana Jojića i Miloša Sakovića, koji su se u trenutku tragedije zatekli u magacinu. Jojić je bio rođak jednog od suvlasnika fabrike, i radio je tamo 15 godina. Poslednjih godina bio je šef sektora za raketno gorivo.


Što se tiče Miloša Sakovića, zaposlio se pre dve godine u fabrici "Edepro", praktično čim je završio srednju školu, a do pogibije je radio u magacinu.

Njih dvojica stradali su na licu mesta, dok je treći radnik pogledao povredama u bolnici.

Visok stepen rizika

Bivši oficir Kontraobaveštajne službe (KOS) i potpukovnik u penziji Ljuban Karan objasnio je juče da u fabrikama namenske industrije uvek postoji visok stepen rizika.


- I kada se sve mere preduzmu i kada se sve norme i standardi ispoštuju, uvek je moguće da se dogodi ljudska greška, viša sila ili neka nepredviđena stvar. Takve fabrike treba da budu izmeštene van stambene oblasti i da se oko tih fabrika zabrani gradnja urbanističkim planom - objašnjava Karan.


On je primetio i da je nelogično to što se u poslednje vreme ovakve nesreće dešavaju u skladišnom prostoru, pošto se greške inače uglavnom dešavaju u procesu proizvodnje.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija