• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

30.01.2022

07:15

OVAKO JE DIJANA ČUVALA ELEZA Obezbedila mu posebne uređaje, a ovo je bio zadatak tajne policijske grupe

printscreen

Vesti

OVAKO JE DIJANA ČUVALA ELEZA Obezbedila mu posebne uređaje, a ovo je bio zadatak tajne policijske grupe

Podeli vest

Među delima koja je bivšoj državnoj sekretarki Dijani Hrkalović stavljaju na teret je i zloupotreba službenog položaja koji je, kako se navodi u optužnici, iskoristila da pruži zaštitu kriminalcu Darku Elezu.

U tome joj je pomogao načelnik PU Novi Sad, koji se našao na istoj optužnici.

U optužnom predmetu koji je podignut protiv Dijane Hrkalović 13. decembra prošle godine, u delu koji se odnosi na njenu saradnju "mimo zakona" sa Miloradom Šušnjićem, načelnikom PU Novi Sad, do detalja je opisano kako je tadašnja državna sekretarka naredila pomenutom načelniku da se bosanskom mafijašu Darku Elezu sačuva život i da se u skladu sa tim stavi "na mere". 

Svedoci sve ispričali
Svedoci iz policije su, kako se navodi u optužnici, ispričali da je posedovao policijske "tetra uređaje", te da je znao kada je naređen "krug". Imao je policijski telefon "specijal", a zbog njega je bila oformljena tajna grupa na aplikaciji "Signal" u kojoj je bilo troje policajaca na čelu sa Šušnjićem.

Dijana je čak, kako se navodi u optužnici, rekla Šušnjiću da joj Elez treba da bi pravio zgrade u Beogradu, te da je to razlog zbog kojeg on "ne sme da bude ubijen" i da ga zato "treba čuvati".

Dijanu Hrkalović terete da je nezakonito naredila da se sluša Darko Elez, odnosno za delo - trgovina uticajem, dok Milorada Šušnjića terete za zloupotrebu službenog položaja za šta im preti kazna od 8 godina.

Foto: tanjug/instagram/privatna arhiva

Dijana menjala je ime nakon odlaska iz policije

Da je Elez bio pod zaštitom Dijane Hrkalović i vrha MUP-a potvrđuje činjenica iz optužnice da je nakon što je Želimir Kreštalica prijavio MUP Novi Sad da mu Darko Elez upućuje pretnje sa zahtevom da mu ustupi građevinsku parcelu u Sarajevu, odnosno, nakon što je podigao krivičnu prijavu protiv njega, Dijana je izdala naređenje Šušnjiću da ga stavi na mere "mimo zakona", odnosno, bez odluke suda, na šta je ovaj pristao. Ta "radnja" je vršena od 01.12.2017. do 30.05.2019. godine.Sa druge strane, na mere je stavljen i Kreštalica i to zbog neistinitih osnova sumnje da zajedno sa Ždrale Đorđem, višestrukim povratnikom u izvršenju najtežih krivičnih dela sa elementima nasilja, planira da liši života Elez Darka.

Krivična prijava protiv Eleza je "sklonjena u fioku", a pretnje koje je upućivao Kreštalici preko mobilnog u istragu nisu stigle narednih godinu od mobilnog operatera. U međuvremenu, Želimira Kreštalicu, bez pravnog osnova i bezbednosnih razloga, Šušnjić uvodi u policijsku evidenciju NIK (nadzor i kontrola), iako protiv njega nisu podnošene krivične prijave, niti je imenovani osuđivano lice.

Elez je tada stavljen "na mere" kako bi, kako se navodi u optužnom predmetu, lakše izbegavao krivične prijave i kako bi mu, kako smo već naveli, sačuvali život, odnosno, omogućili da se lakše kreće i izvršava krivična dela.Svedok iz policije S. D. je naveo da je 2017. godine dobio telefonski poziv od strane Milorada Šušnjića, načenika PU Novi Sad koji mu je je rekao da "razmisli koja dva operativna radnika bi mogla da rade na jednom konspirativnom i zatvorenom predmetu", odnosno konspirativnoj i zatvorenoj obradi, te je predložio J. R. i D. B. Jedno kao operatera, a drugog kao operativca. Nakon toga, on odlazi sa Miloradom Šušnjićem za Beograd kod Dijane Hrkalović, koja je, kako se navodi u optužnici, tom prilikom bila sama u kancelariji, i koja im je rekla da će im biti data u rad operativna obrada nad Darkom Elezom. Na tom sastanku, ispričao je svedok, Hrkalović im je rekla da "ne sme da se desi da Eleza ubiju", da on pravi zgrade u Beogradu i da se bavi stanogradnjom.

Foto: tuzilastvobih.gov.ba

Privođenje Darka Eleza

Svedok je rekao, kada su posle sastanka krenuli ka Novom sadu, da im je Šušnjić rekao: "došlo je vreme da radimo je*ene stvari".U međuvremenu, svedok D. B. je više puta, kako se navodi u optužnici, od Milorada Šušnjića zahtevao da izađe da prati Eleza, ali mu je ovaj uvek govorio da je pratnja zauzeta. Jednog momenta ga je Šušnjić pozvao da mu saopšti kako Elez Darko ima neka vozila na korišćenje i dao mu je spisak dva ili tri vozila, na šta mu je D.B . rekao da ta vozila postoje, ali ima još vozila, i nabrojao mu je koja još. Tom prilikom rekao je da ga je samostalno pratio. Takođe mu je naveo da je popisivao ta vozila i lica koja su se sastajala sa njim, nakon čega ga je Šušnjić, kako je on rekao, "napušio", rekavši mu da nije smeo to da uradi bez njegovog znanja i da izlazi na teren, govoreći mu da je Darko Elez jako opasan i da može da ga otme. Tada je D. B. saznao da Elez ima "tetra uređaje", "tetra veze" pomoću kojih slobodno prelazi državnu granicu.

"Kada sam ga pitao šta će Elezu ti uređaji rekao mi je: 'pa da zna kada je naređen krug'. 'Krug' je naziv koji je vezan za teritoriju grada Novog Sada koga može da naredi samo načelnik policijske uprave ili lice koje on ovlasti, a naređuje se kod izvršenih najtežih krivičnih dela i podrazumeva kompletnu blokadu grada - ulaske i izlaske iz grada. Ko poseduje taj uređaj zna da je naređen krug i gde može da prođe, odnosno izađe iz njega", rekao je svedok D.B.

On je na saslušanju rekao da je "kap koja mu je prelila čašu" bio momenat kada ga je Šušnjić sa lica mesta izvršenja krivičnog dela, ubistva Dragana Amidžića, "bukvalno oterao".

Obrada "Sačma"
Kada je u pitanju operativna obrada "Sačma" grupa koja je radila tu operativnu obradu imala je aplikaciju "Signal" za komunikaciju, a u njoj su bili S. D., Šušnjić Milorad, J. R. i D. B.

Foto: Informer

U policiji je postojala posebna grupa zadužena samo za Eleza

Svedok B. D. je takođe naveo da dok je radio na toj operativnoj obradi nije imao saznanja o čemu se tu zapravo radi."Nisam imao nikakva saznanja za bilo kakve pretnje koje su Želimiru Kreštalici upućene od strane Darka Eleza, a tek kasnije kada se završila operativna obrada čuo sam da je dolazio u PU Novi Sad i podnosio prijave. Mi nismo znali o čemu se tu radi. Na tom sastanku je dogovoreno da operativna obrada mora da bude zatvorenog tipa, da niko osim nas četvoro ne sme da zna za tu operativnu obradu i naš način komunikacije preko "Signala". Prema Elez Darku smo primenili posebne dokazne radnje konkretno zbog sumnje da se bavi prodajom opojne droge. Ubrzo nakon toga što sam pratio Eleza sklonjen sam sa tog radnog mesta. Nakon toga sam primetio da sam praćen, a praćena je i moja supruga. Kada sam se požalio svom neposrednom starešini S. D. on mi je rekao da "povučem ručnu i da se sklonim", a posle sam poslat na drugo radno mesto.

- Kada se završila posebna dokazna radnja podneo sam zahtev Službi za specijalne istražne metode za dostavu komplet CD-ova, a kada je Šušnjić sve to saznao opet je pozvao na raport i prekorio me što sam to radio bez njegovog pitanja, govoreći mi ko sam ja da to tražim. Prošlo je godinu i po, čak i dve i po godine od završetka dokaznih radnji do dostave izveštaja sudiji. Kada je u pitanju Elez Darko insistirao je na tajnom praćenju i na "kečeru", jer je znao da se većina komunikacije odvija putem interneta i da Elez ima telefon "specijal". I prema Kreštalica Želimiru je primenjena posebna dokazna radnja, a ne mogu da se setim šta je konkretno bio osnov sumnje u odnosu na Krešalicu, znam da je privatnik i da ima dve firme", rekao je svedok.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sasa

pre 2 godine

Ona je najveći kriminalac ne treba da vidi beli dan.

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Svi oni koji su na bilo koji nacin ucestvovali u njenom zaposojavanju i usponu , moraju zavrsiti kao ona . Ma tko to bio .

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija